İnterneti tam olarak istedikleri şekilde yönetebilmek tüm devletlerin rüyası. Türkiye'de bu amaçla atılan adımlara gösterilen tepkiyi yakından takip ettik. Sorun en temel aşamasında devletlerin internetin doğasını, kullanıcılar ile aynı şekilde yorumlamamasından kaynaklanıyor. Fakat "interneti ehlileştirmek" sadece Türkiye'nin gündeminde değil. Sizlere ilk detaylarını daha önce aktardığımız eG8'de de ev sahibi Nicolas Sarkozy internet regülasyonu konusunda kendi fikirlerini söyledi. Sarkozy'ye yanıtı ise Google'dan Eric Schmidt verdi.
eG8'deki konuşmasında Sarkozy, Tunus ve Mısır'da olaylarda internetin rolünün önemli olduğunu fakat online hareketlerin devletler tarafından idare edilmesi gerektiğini söyledi. "Halkın iradesinin tek yasal temsilcisi demokratik hükümetlerdir. Bunu unutmak demokratik kaos ve bunun sonucu olarak anarşi riskini ortaya çıkartır" diye konuşan Sarkozy bu sözleri ile eG8'de en ateşli tartışmayı da başlatmış oldu.
Sarkozy'ye ilk tepki daha sonraki bir oturumda konuşan Eric Schmidt'ten geldi. Hükümetleri uygun olmayan yöntemlerle internete düzenleme getirme çabasının yeni endüstrileri baskı altına alarak boğabileceğini söyleyen Schmidt sözlerini şöyle sürdürdü: "Kötü şeyleri engellemeyi biz de istiyoruz ama ben olsam interneti regüle etmek konusunda dikkatli olurdum". Schmidt'in eG8'deki en çarpıcı sözlerinden biriyse şu oldu: "Teknoloji hükümetlerden daha hızlı hareket edecek, o yüzden sonuçlarını anlamadan kanun çıkartmamalısınız".
Electronic Frontier Foundation'ın kurucularından John Perry Barlow ise farklı bir oturumda Sakozy'yi Schmidt'ten daha ağır sözlerle eleştirdi: "Bu forumda şu ana kadar başka bir çağdan gelen iş pratikleri ve kurumsal güçlerin dayatılmasından başka bir şey olmadı. Konuşma özgürlüğüne sahip olamazsınız".
eG8'deki ateşli tartışmalar bugün devam ediyor ama görünen o ki internet regülasyonu konusunda taraflar olaylara çok farklı açılardan bakıyorlar. Buna rağmen G8'in dünyanın internet konusundaki en önemli firmalarının en üst düzey temsilcilerini, sivil toplum kuruluşlarının kurucularını muhatap alarak konuları tartışabiliyor olmaları bile başlı başına önemli ve örnek olması gereken bir durum.
Tam bu yazı hazırlanırken Türkiye'de de benzer bir toplantı gerçekleşiyor. İnternet Kurulu, Türkiye'de internet regülasyonu konusunu STK'lar ile tartışıyor. Bakalım G8'de bunları olurken bizim forumdan ne gibi sesler yükselecek…