Dün Amerikan borsasına arz edilen LinkedIn'in hisse değeri 45$'dan ön talebe çıkmıştı. New York Borsası'ndaki ilk günün sonunda ise hisse değeri 94.25$'ten kapanmış. İlk gün sonunda hisse değeri 94$ olan şirketin toplam değeri ise 8.91 milyar dolar oldu. Kurucuları arasında Reid Hoffman'ın olduğu ve yılda 243 milyon dolar ciro elde eden şirket beklentilerin üzerinde bir değerlemeye ulaştı.
45$'dan ön talep alan LinkedIn hisseleri ilk satışa çıktığı anda 83$'a çıkış yapmış, günün ortalarında 122$'a kadar yükselip kapanışta 94$'a gerilemiş. Şu anda bir iş ağı olarak tanımlanabilecek LinkedIn'i kariyer sitelerin geleceği olarak tanımlamak da mümkün. Bu açıdan bakıldığında şirketin büyük potansiyeli bulunuyor ancak gerçekten LinkedIn 8.91 milyar dolar eder mi?
Şimdiye kadar 103 milyon dolar yatırım alan şirketin yatırımcılarına baktığımızda böyle bir halka arzın nasıl gerçekleştiğini de anlayabiliyoruz. Sequoia Capital, Greylock Partners, European Founders Fund, Bessemer Venture Partners, Bain Capital Ventures, SAP ventures, McGraw-Hill Companies ve Amerikan'ın en büyük finansal organizasyonlarından olan Goldman Sachs'ı gibi devlerin bulunduğu şirket ortaklarından aslında daha küçük bir halka arz beklenemezdi.
Amerika'da 2008 yılında yaşanan ekonomik krizin baş oyuncularından biri olan Goldman Sachs'ı listede görmek ister istemez internet balonu yeniden mi şişiriliyor diye düşündürüyor. 2001'deki internet balonunu biraz araştırırsanız değerinin çok altındaki internet şirketlerine Goldman Sachs gibi devlerin milyonlarca dolar aktardığını göreceksiniz. LinkedIn'in aşırı yüksek değerlenip değerlenmediğinin analizi yapmak için şu an biraz erken olabilir. Ancak 2010'da 243 milyon dolar ciro yapan bir şirketin yaklaşık 9 milyar dolara değerlenmesi sanırım herkesin aklında soru işaretleri yaratıyordur.
Creditscore, LinkedIn'in halka arza kadar olan sürecini ve şu andaki hisse durumlarını bir infografikle açıklamış. Infografiği aşağıda bulabilirsiniz.