WeDecide: Karar Verme Platformu [Röportaj]

WeDecide: Karar Verme Platformu [Röportaj]

Her yeni gelişme ile gündelik yaşam biraz daha karmaşık bir hal alıyor. Seçenekler çoğalırken, rekabet artarken karar vermek de zorlaşıyor. İşte bu düşünceler üzerine çalışmaya başlayan WeDecide ekibi ortaya bir karar verme platformu çıkartmış.

Kurumların bir yandan ortaya yenilikçi fikirler çıkartmasını, diğer yandan da oluşan fikirler üzerinde karar verme sürecini kolaylaştırmayı hedefleyen WeDecide, bu yıl Etohum 15 içerisinde de yer almıştı. WeDecide ekibi bir yandan son derece ciddi ve önemli bir süreci kolaylaştırırken, diğer yandan da bunun sıkıcı bir işlem olmaması gerektiğine inandığı için süreci eğlenceli hale getirecek yöntemler de geliştirmiş.

Uzun vadede kurumların karar verme süreçlerini kolaylaştırmaktan çok daha büyük hedefleri olan projeyi daha yakından tanımak amacıyla projenin kurucularından Erdem Ovacık ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Ümit Öncel: Proje ne zaman doğdu? Projenin hayata geçmesinde rol oynayan isimler hakkında bilgi alabilir miyim?

Erdem Ovacık: Proje, benim Berkeley’de Kamu Politikaları Lisans Üstü Eğitimi sırasında kurumlarımızın yönetim ve karar verme mekanizmalarındaki sıkıntılara kafa yormaya başlamamla tomurcuklanmaya başladı. Danimarka’da internet üzerinden Afrika’daki girişimcilere direkt finansman sağlayan MYC4 start-up’ından internet üzerinden beraber çalışma ve karar verme mekanizmaları üzerindeki tecrübelerimle filizlendi.

2010 yılında katıldığım konferanslar ve yaptığım araştırmalarla projenin altyapısını oluşturmaya başladım. 2010 yazında 3 yıllık arkadaşım Kutlu Kazancı’yla beraber çalışmaya başladık ve WeDecide Platformu’nu hayata geçirmek üzere firmayı ve ekibi kurduk. Ekibi ve WeDecide konseptini beğenen Cengiz Bayram ile tanışmamız da teknik ekibin oluşturulmasıyla ilgili bir dönüm noktası oldu. Cengiz'in daha önce çalıştığı Sadullah Ceran da kısa süre sonra ekibe katıldı.

ÜÖ: Projenin temel amacı nedir?

EO: Projenin temel amacı; grupların, beraber, işbirliği içinde, verimli, katılımcı, eğlenceli ve şeffaf bir biçimde tüm katılımcılar için en iyi çözümleri ve kararları geliştirmesini sağlayan web-tabanlı bir sistem geliştirmek.

ÜÖ: WeDecide'ın hedef kitlesini kim?

EO: Projenin hedef kitlesi ilk aşamada AR-GE ve inovasyona önem veren, kritik süreç, ürün ve hizmet geliştirme konularında çalışan, müşteri ve paydaşların ortak akıl ve tecrübelerinden faydalanmak isteyen kurumlardır. Bunlar ilk başta şirketler, devamında sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve şirketler olarak sıralanabilir. Nihai olarak ortak fikir geliştiren, karar alan her organizasyon platformumuzdan faydalanabilir.

ÜÖ: Projenin gelir modeli nedir?

EO: Gelir modeli iki ayrı kolda oluşuyor: İlki WeDecide'ı gruplara kullanım amaçlı kiralama yöntemi. İkincisi ise WeDecide'ın yönettiği geniş bir grupta kampanya sorusu açma hakki/sponsorluğu satısı

ÜÖ: WeDecide'ı hayata geçirirken yatırım aldınız mı veya yatırım arayışınız var mı?

EO: Kasım 2010'da Inveon Ventures ya da yeni adı ile Inventures'dan bir tohum yatırım aldık. İlk versiyonumuzu çıkmakla ve ilk satışlarımızı gerçekleştirmekle beraber yeni bir tur yatırıma açığız. Ayrıca yatırım olmasa da yakin zamanda KOSGEB desteği de aldık.

ÜÖ: 2011 yılında neler yapmayı planlıyorsunuz?

EO: 2011 hedeflerimiz platformumuzu Avrupa ve Türkiye’de kurumsal referanslarını ve başarı hikayelerini yaratmak, bu tecrübeler ışığında sistemin ikinci versiyonunu geliştirmeye başlamak, sistemimizi online olarak dünyanın her tarafında kurumlara ve geniş kitlelere tanıtmak ve pazarlamak.

ÜÖ: Uzun vadede ne gibi hedefleriniz var?

EO: Uzun vadede platformun basit bir versiyonunu bedava sunmak ve dünyanın her tarafında ortak fikir geliştirmek ve karar almak için kullanılan, programcıların üzerinde yeni yazılımlar geliştirdiği bir platform olmayı hedefliyoruz. Ayrıca platforma eklenen modüller ile online governance yani sanal ortamda kurum yönetim aracı olarak temsili demokrasiye ciddi bir alternatif oluşturmak. Böylelikle vatandaşların kamu kararlarına katılımını sağlayan ortamı oluşturarak kamu yönetiminde de fark yaratmak istiyoruz.

ÜÖ: Bu projeyle sektörde nasıl bir fark yarattığınızı, ne gibi bir açığı kapattığınızı düşünüyorsunuz?

EO: Temel olarak birkaç önemli sıkıntı görüyoruz: Kurumlara ve çözümlere olan inanç ve güven düşüklüğü, seçimlere katılım, çalışanlarda motivasyon, markalara güven azalması. WeDecide platformu, paydaşların kurumları için katma değer getiren katkı sağlamalarını ve bunu yaparken hem eğlenip hem kendilerini geliştirip hem işbirliği yapmalarını ve katkılarının ölçülüp ödüllendirilmesini sağlayan bir sistem sunuyor. Bir topluluğun ortak fikir geliştirmeleri ve karar almaları için yeni sanal dünyalar sunuyoruz.

Diğer bir ana sıkıntı da bireylerin fikirlerinin süzülüp gelişip harmanlanıp ortak önerilere dönüşmesi. İnternet sayesinde herkesin artık bir blog'u, bir Facebook durum güncellemesi, bir tweet'i, bir sesi olabiliyor. Bu müthiş bir gelişme. Ancak binlerce kafadan çıkan milyonlarca sesten nasıl bir ezgi türeteceğiz? Bunun için bu fikirleri birleştiren bir sisteme ihtiyaç var. WeDecide bu açığı doldurmayı hedefliyor.

ÜÖ: Son olarak girişimcilere söylemek istediğiniz, tavsiyeleriniz var mı?

EO: Tutkunuzun peşinden gidin, paranın değil. Guy Kawasaki'nin bu önemli tavsiyesi, sizin zorlu günlerde devam etmenizi sağlayan itici güç olacaktır.

ÜÖ: Çok teşekkürler.

EO: Ben teşekkür ederim.

WeDecide ekibini daha yakından tanımak için şu adreste gerekli bilgileri bulabilirsiniz. WeDecide'ı ayrıca Facebook ve Twitter'dan da takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.