comScore Raporu: Facebook Display Reklamda Açık Ara Pazar Lideri

comScore Raporu: Facebook Display Reklamda Açık Ara Pazar Lideri

Yüz milyonlarca kullanıcının gündelik yaşantısının bir parçası haline gelen Facebook reklam gösterimi konusunda da açık ara lider. ComScore'un yayınladığı araştırmaya göre ABD'de 2011'in ilk çeyreğinde toplam 1,1 trilyon display reklam gösterilmiş ve gösterimlerin neredeyse üçte biri Facebook'ta gerçekleşmiş durumda.

346,4 milyar reklam gösteren Facebook'un toplam gösterimlerdeki payı %31,2. Facebook'un en yakın rakibi ise 112,5 milyar reklam ile pazarın ancak %10,2'sini elinde bulunduran Yahoo. Gösterim başına maliyetlendirilen display reklam alanında ücüncü sırada ise, arama reklamlarının etkisinin azaldığını ifade eden ve reklam gelirlerinin büyük kısmını display reklamlardan elde eden Microsoft geliyor. Microsoft'un pazar payı %4,8 ve gösterdiği reklam adedi 53,5 milyar.

Arama reklamların açık ara lideri olan Google ise, %3 pazar payına sahip ve 33,4 milyar reklam gösteren AOL'ın hemen ardında yer alıyor. Google 2011'in ilk çeyreğinde ABD'de gösterdiği reklam adedi 27,9 milyar ve pazar payı %2,5 (yani yaklaşık olarak Facebook'un 12'de biri).

Facebook kullanıcı sayısını arttırdıkça reklam gösterimleri de doğal olarak artıyor. 2010'un ilk çeyreğinde en popüler sosyal ağ sitesinin gösterim reklamlarda pazar payı %16,2 iken, aynı yılın son çeyreğinde %25,9'a yükselmişti. Fakat bu alandaki rakiplerinin hiç birinde benzer bir artış gözlenmiyor.

Bu rakamların bize söylediği en önemli şey Facebook'un göz ardı edilemez derecede önemli olduğu. Sadece ABD'de üç ayda 346,4 milyar reklam gösteriyor olması Facebook'ın inanılmaz bir trafiğe sahip olduğunu da bir kez daha ortaya koyuyor.

Fakat sadece bu rakamlara bakarak Facebook'un en iyi reklam mecrası olduğunu sonucuna varmak da yanlış olur. Özellikle de amacınız reklamlarınıza tıklanmasıysa… Webtrends'in Ocak ayında yayınladığı bir araştırmaya göre (PDF) Facebook reklamlarında CTR (Click Through Rate) oranı %0,051 dolaylarında. Endüstri ortalaması ise %0,1 olarak kabul ediliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.