sahibinden.com'un da sahibi olan Aksoy Group internet girişimlerine özel bir yatırım ağı kurdu. İlk yatırımını sosyal takvim uygulaması dakick.com'a yapan Aksoy Internet Ventures'ın planlarını ve şirketin yeni girişimlere bakışını Taner Aksoy ile konuştuk.
Türk internet pazarının gördüğü yatırımcı ilgisinin bir başka örneği olan yeni oluşumun sektöre yeni bir hareket katacağını umuyoruz.
Aksoy İnternet Ventures ve yaptığınız ilk yatırım hakkında bilgi verebilir misiniz?
sahibinden.com’u kurduğumuz 2000 yılından bu yana Türkiye’de internet sektörü hızla gelişerek büyük bir değişim geçirdi. İnternet girişimciliğinin yaygınlaşması ile her geçen gün internet kullanıcılarına yeni iş modelleri ile farklı hizmetler sunuluyor. Türkiye’nin ve Türk internet sektörünün geleceğine olan inancımız bizleri Aksoy Internet Ventures ‘i kurmaya ve bu çatı altında yeni yatırımlarımızı gerçekleştirmeye yönlendirdi.
Aksoy Internet Ventures olarak yatırım yaptığımız ilk internet projesi dakick.com. Bu bizim için de yepyeni bir alan ve bundan büyük heyecan duyuyoruz. dakick.com’dan kısaca bahsetmek gerekirse, kullanıcıların hayranı olduğu ünlüleri ve sevdikleri mekânları, etkinlikleri kolayca takip edebilecekleri ve arkadaşlarıyla sosyalleşebilecekleri kişiye özel bir sosyal takvim hizmeti olacak. sahibinden.com’dan gelen deneyim ve öngörülerimizden de faydalanarak, gelecek vaat ettiğini düşündüğümüz bu internet projesinin de başarıya ulaşacağını düşünüyoruz.
Bir sonraki yatırım için görüştüğünüz firmalar veya alanlar var mı?
E-ticaret, emlak ve otomotiv ilan alanında sahibinden.com ile Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirdik ve bu alanlardaki başarımızı kanıtladık. Aksoy Internet Ventures olarak aynı vizyonu paylaştığımız, sadece yatırımla destek vermekle kalmayıp teknoloji, altyapı, lojistik ve know-how anlamında da birikimlerimizi aktarabileceğimizi düşündüğümüz tüm farklı internet iş modellerine sıcak bakıyoruz. Aksoy Internet Ventures çatısı altında dakick.com gibi farklı alanlardaki projelere her zaman açığız. Bu bağlamda şu anda görüşmekte olduğumuz farklı projeler de bulunuyor.
Hangi alanlara yatırım yapmayı planlıyorsunuz? E-ticaret ? Sosyal network?
Türkiye’de İnternet sektörü çok hızlı bir ivme ile yükseliyor. Günümüzde bilgisayar ve İnternet kullanımının nüfusumuza oranla düşük olduğunu düşününce bu sektörde büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Bu anlamda Türkiye’de internet sektörüne inancımız çok yüksek. Genç nüfus yenililiklere çok hızlı adapte oluyor ve farklı deneyimlere çok açıklar. Her geçen gün yeni bir internet iş modeli, internet üzerinden farklı hizmetler sunuluyor.
Biz de gelecek vaat eden her alandaki internet projelerine açığız. Öncelikle Türkiye’de yatırım yapmayı düşünüyoruz. Türkiye'de yaptığımız yatırımları dünyaya taşımanın yanı sıra doğrudan yurtdışı pazarları hedefleyen projelerin içerisinde de yer alabiliriz.
Ne kadarlık fon ayırdınız?
Başlangıç için yeterli büyüklükte bir fon ayırdığımızı düşünüyoruz ayrıca uygun tablo oluştuğu takdirde bizimle birlikte yeni yatırımlara sermaye sağlayarak dahil olmak isteyen yurtiçi ve yurtdışı fonlar da mevcut.
Karar mercii nasıl işliyor? Yatırım kararı nasıl alınıyor?
Aksoy Internet Ventures bünyesinde yeni proje fırsatları araştırılıyor ve Yatırım Komitesi tarafından değerlendiriliyor. Yatırım kararları Aksoy Group yönetim kurulu üyeleri, sahibinden.com Genel Müdürü Burak Ertaş ve profesyonellerden oluşan bu komite tarafından alınıyor.
Yatırım kararında önde gelen kriterler girişimcinin geçmişte yaptıkları ve projeye olan tutkusu, hedeflenen pazarın büyüklüğü ve fikrin fark yaratıyor olması. Ek olarak projenin teknik olarak tamamlanmış veya deneme sürümünün hayata geçmiş olması da yatırım kararımız için önemli bir ölçüt, bu noktada erken dönem (early stage) yatırım stratejisi yürüttüğümüzü söyleyebiliriz. Ayrıca yatırım kararımızı verirken şirket değerlemesi, hukuki konular ve yatırım yapacağımız alan ile ilgili danışman desteği de alabiliyoruz. Erken dönem yatırım gerçekleştirmeyi planladığımız için projenin sunum aşamasındaki büyüklüğü, kısa vadede büyüme potansiyeli gibi parametrelere göre farklı senaryolar üzerinde çalışıyoruz.