Grup alışveriş çılgınlığı tüm hızıyla devam ederken yavaş yavaş bu sektörde çeşitlilikler de ortaya çıkmaya başlıyor. Sektörün dünyadaki öncüsü Groupon global büyümesine odaklanmışken kendisinden beklenen yenilikleri yapmakta gecikince, diğerleri bu fırsatı yavaş yavaş lehlerine çevirmeye başladılar.
Örneğin Groupon'ın en önemli rakiplerinden biri olarak kabul edilen LivingSocial geçtiğimiz ay, yeni promosyon yapısı Instant Deals'i hayata geçirdi. Fırsatların 24 saatten daha kısa süre için geçerli olduğu bu model, küçük işletmelerin tanıtımını yapmaları mantığı üzerine kurulu olan grup alışverişe, satışların düşük olduğu saatleri promosyonlarla değerlendirme imkanı getiriyor.
Diğer ve daha ilginç bir model ise, adının pek kimsenin duymadığı ZapHour adlı yeni bir internet girişimi tarafından hayata geçirildi. ZapHour öncelikle işletmelerden fırsat başına alınan komisyonları ortadan kaldırıyor ve onun yerine sabit bir ücret ile işletmelerin sınırsız fırsat duyurusuna olanak veriyor. Kendisi de bir restoran sahibi olan ZapHour'ın kurucusu Adam Milne'ın ortalığı karıştırabilecek atılımı ise bu sistemin patent başvurusunda bulunmuş olması…
ZapHour, işletmelere kendi fırsatlarını oluşturma ve geçerlilik süresini belirleme imkanı veriyor. Böylece işletmeler örneğin zaten dolu olacakları Cuma akşamı yerine genellikle daha sakin olan Pazartesi günleri boş masaları doldurabiliyorlar.
Bildiğiniz gibi Groupon'un buna benzeyen bir Groupon Stores açılımı bulunuyor. Üstelik Groupon da bu model için patent başvurusunda bulacağını açıklamıştı ama görünüşe göre ilk adım ZapHour'dan gelmiş. ZapHour'un patent başvurusu henüz sonuçlanmış değil ama eğer Adam Milne bu patenti alabilirse milyar dolarlık grup satın alma sektörünün önemli oyuncularından biri haline gelebilir.
ZapHour'ın bu patent sayesinde büyüyerek dünyaya açılmasını sağlayacak yatırımları alması mümkün olduğu gibi sadece bu patent ile birlikte ZapHour'u elden çıkartarak, oldukça yüklü bir çekle restoranının başına da dönebilir.
Diğer yandan Groupon'ın bu patent ile ilgili olarak boş durmayacağı da kesin. Hatırlayacağınız gibi Grupca'nın sürpriz isim değişikliğinin altında da Groupon'un yaptığı bir itiraz olduğu ortaya çıkmıştı. Bu patent yarışında son durumun ne olacağını takip etmeye devam edeceğiz…