Nokia - Microsoft Anlaşmasında 1 Milyar Dolarlık Detay

Nokia - Microsoft Anlaşmasında 1 Milyar Dolarlık Detay

Nokia - Microsoft anlaşmasının akıllı telefon pazarına nasıl bir değişim getireceği konuşulurken, iki şirket arasında yapılan anlaşmanın detayları biraz gölgede kalmıştı. Bloomberg'in önemli kaynaklardan aktardığı haberde bu ayrıntılara yer verilmiş.

Konuya yakın kaynaklar, henüz imzalanmadığı not düşülen anlaşmaya göre Microsoft'un Nokia'ya 1 milyar doların üzerinde bir bütçe ayıracağını aktarıyor. Analistlere göre Nokia'nın 2010'da Ar-ge çalışmalarına harcadığı bütçe 3 milyar euro olmuş. Microsoft ise Nokia'dan Windows Phone 7 taşıyan cihazlar için telif ücreti alacak.

Bu durum Nokia için geçen yıla göre düşen karlılığın kapatılmasında pay sahibi olabilir. Ar-ge çalışmalarının daha çok Microsoft tarafında yoğunlaşacağını düşünürsek Nokia'nın bu yılı finansal açıdan daha parlak kapatabileceğini söyleyebiliriz. Windows Phone 7 tabanlı yeni cihazların satışı ise bir bakıma Nokia'nın kaderini belirleyecek.

Kimi analistler Microsoft'un geçen yıla göre düşen hisselerinin artışa geçeceğine inanıyor ve Microsoft hissesi almayı öneriyor. Microsoft'un Nokia’ın daha önce satın aldığı Navteq sayesinde konum tabanlı servisler ve yerel reklamcılık alanında faaliyet göstereceği de haberde paylaşılıyor.

Navteq.com

Bana kalırsa Microsoft'un bu anlaşmaya 1 milyar doların üzerinde bir bütçe ayırmasının en önemli nedeni de burada yatıyor. Çünkü Ekim 2007'de Nokia Navteq'e 8.1 milyar dolar gibi inanılmaz bir bedel biçmişti. Navteq'e bağlı olarak satın alınan Trapster, Metacarta ve Acuity Mobile da konum tabanlı servislerde Microsoft'a güzel bir gelecek vaadediyor.

Sanırım karşılılıklı fayda ilişkisinin hem maddi hem de teknik anlamda sağlanmış olması Nokia-Microsoft işbirliğine olumsuz bakışları bir nebze olsun değiştirebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.