Cüneyt Özdemir'in yönetimindeki Dipnot.tv'yi biliyorsunuzdur. Son dönemlerde yakaladığı yükselişle benim de dikkatimi çeken haber sitesi, özgün içeriği ve yeni medyada gerçekleştireceği çalışmalarla önümüzdeki dönemlerin gözde mecralarından birisi olabilir.
Özellikle basılı medyanın mobil cihazlara yöneldiği günümüz yeni medya ekosisteminde, Dipnot.tv'nin iPad ve Android cihazları hedefleyen yeni girişimi ilgimi çekti. Bu fırsatla da Cüneyt Özdemir'le görüşüp şirketi Dipnot.Tv hakkında biraz daha derinlemesine bilgiler aldım.
Öncelikle, Dipnot.tv'nin "son dönemlerde yakaladığı yükselişi" derken bunu lafın gelişi söylemediğimi bilmenizi isterim. Kendilerinden aldığım istatistikler de zaten bu gelişimi ispatlar nitelikte.
Sitenin aylar bazındaki tekil ziyaretçi artışına baktığımızda Aralık 2010'dan Ocak 2011'e %240 büyüme yakalanmış. Aynı şekilde sayfa gösterimlerinde de %250'lik büyüme sağlanmış.
Bir haber sitesi olarak gündemi yakalayan son dakika güncellemelerinin yanı sıra, özel haberleriyle de başarılı bulduğum Dipnot.Tv, bu büyümeyi nasıl yakaladı derseniz, yeni medyayı doğru anlamanın sonucu olduğunu düşünüyorum. Çünkü sitenin sadece sosyal medyadan aldığı trafik toplam trafiğinin %50'si durumunda. Aslına bakarsanız yazımın başında sözünü ettiğim Dipnot.tv tablet dergisi de işte bu doğru anlamanın bir diğer yansıması.
Mart ayının ortasına doğru yayında olacağını öğrendiğim uygulama, iPad ile birlikte Android cihazları da destekliyor olacak. Türkçe'nin yanı sıra İngilizce versiyonu da bulunacak olan uygulama, bu iki dile farklı içerikler sunmayı hedefliyor. Türkçe versiyon özel olarak indirilebilen bir dergi sunarken, online olarak günlük gelişmeleri aktarabilen bir arayüze de sahip olacak. İngilizce versiyonda ise sadece haftalık bir dergi yapısı uygulanacak.
Adobe Türkiye'nin de desteklediği bu projede şirketin henüz lansmanını yapmadığı, prerelease'de ön taleple belirli firmalara sunduğu Digital Publishing Suite kullanılıyor. Adobe InDesign CS5'de hazırlanan dergilerin App Store üzerinden satılabilecek formata getirilmesini sağlayan servis, şu anda dünyada Wired'ın iPad uygulamasında kullanılıyor. Apple Türkiye ile bu konuda da hızlıca konuştum ve Türkiye'de Dipnot.tv dışında birkaç yayıncı firmayla daha görüşmeler yapıldığını öğrendim. Bu konuda detaylı bir başka yazı paylaşıyor olacağız.
Klasik banner reklamlarından ziyade yaratıcı reklam çözümlerine yer verileceğini öğrendiğim Dipnot.tv tablet dergisinde, özellikle video destekli rich-media reklam modelleri destekleniyor olacak. Zaten iPad'de Wired uygulamasını kullananlardansanız bahsettiğim türden uygulamaların neler olacağını tahmin edebilirsiniz.
Birçok dergi grubu ve gazeteden önce bu tür bir çalışmayı başlatan ve Adobe Türkiye ile de işbirliğinde projeyi yürüten Dipnot.tv'nin uygulamasını planladığı şekilde hayata geçirmesi durumunda sektörde anlamlı bir paradigma değişikliği yaratması olasıdır.
Eğer Cüneyt Özdemir ve ekibi Dipnot.tv'de hedefledikleri çalışmaları doğru şekilde uygular ve yakaladıkları rüzgarı doğru kullanırlarsa bir dönem Habertürk'ün gösterdiği hızlı çıkışı önümüzdeki dönemlerde kendilerinden de görebiliriz. Bu da aslında hem medyaya yeni bir soluk, hem de Türkiye internet pazarında yenilikçi işlerin daha hızlı gerçekleştirilmesini destekleyecektir.