Facebook ABD'de Google'ı Solladı, Bir Devrin Sonu mu Geliyor?

Facebook ABD'de Google'ı Solladı, Bir Devrin Sonu mu Geliyor?

ABD internet pazarına yönelik verdiği raporlarla dikkat çeken Experian Hitwise, son ziyaretçi sayısı raporunda Google'ın Facebook'un gerisinde kaldığını paylaştı. Araştırma şirketi yaptığı arama kelimeleri analizinde de yine Facebook'u 1. sırada gösterdi.

Hitwise'a göre ABD'de 2010'da tüm aramaların %2.11'ini "facebook" oluşturmuş. 2009'da da ilk sırada olan sosyal ağ, bu yıl 4 farklı arama kelimesiyle ilk 10'da yer alıyor.

Geçen yıl 9. sırada olan "facebook login" araması bu yıl 2. sıraya yerleşmiş, facebook.com ve www.facebook.com aramaları da 6. ve 9. sırada yer almış ve toplamda Facebook'un aranma yüzdesi 3.48 olmuş. 2010 listesinde Youtube yükselirken, Myspace gerilemiş, Google ise ilk 10'un dışında kalmış. Facebook'un ilk 50 aramada ise %4.18'lik bir pay kazanmış.

Hitwise Facebook Google

2010'un en çok ziyaret edilen sitelerinde de ilk sıra Facebok'a ait. İlk kez bu noktaya erişen Facebook, Google'ın hakimiyetini kırarak onu 2. sıraya itmiş. Arama sonuçlarında yükselen Youtube, en çok ziyaret edilen siteler arasında da 2009'da 7. sırada iken 2010'da 5. sıraya yer almış. Google açısından negatif bir diğer sıçramayı ise Bing yapmış ve geçen yıl giremediği listeye bu yıl 10. sıradan dahil olmuş.

Diğer yandan Facebook, Google.com karşısında zafer kazansa da Google'a ait servislerin toplamı karşısında geride kalmış. Google servisleri ABD ziyaretçi trafiğinin %9.85'ini alırken, Facebook'un payı %8.93 olmuş.

Addthis'in sonuçlarına göre online paylaşımların %44'ü Facebook üzerinden, %7.2'sinin Google servisleri üzerinden yapılıyor olması daha sosyal bir internet için Google'ın online hakimiyetinin tehdit altında olduğunu gösteriyor. Muhtemel tehditlerden haberdar olduğu şüphe götürmeyen Google, Twitter'in online reklam pazarından pay alacak olmasına kısa bir süre kala Adwords için 100 Milyon dolarlık kupon ayırmış durumda.

Google'ın Zeitgeist 2010 raporunda ABD ve genel arama sonuçlarında en çok aranan kelimelere yer vermeyen arama motoru devi bakalım 2011'de nerede olacak.

Görsel Kaynay: Fotura

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.