Google San Francisco'da Chrome Web Store'a dair düzenlediği etkinlikte Chrome OS işletim sistemini de tanıttı. Chrome OS'un açıklanacağına dair resmi bir açıklama yapılmasa da sızan bazı haberler ve Google'ın Twitter'dan verdiği mesaj beklentileri haklı çıkardı.
Proje tanıtımı 1 yıl önce yapılan Chrome OS tanıtıldığı kadarıyla Google'ın bu güne kadar yaptığı tüm çalışmaları sırtlayacak nitelikte bir işletim sistemi vaadediyor. Canlı yayınlanan toplantıda Chrome Web Store'un da açılışı yapıldı ancak öncelikle Chrome OS hakkındaki detayları paylaşalım.
Hızlı, Basit ve Sanal
Sundar Pichai'nin anlatımıyla tanıtılan işletim sistemi Google'ın temel ilkelerine uygun olarak hızlı, basit ve fonksiyonel görünüyor. Bir kaç kısa adım ile dakikalar içerisinde kurulumu gerçekleştirilen Chrome OS'un tamamen sanal sunucudan besleniyor olması en önemli özelliği.
Güvenlik konusunda ince adımlar atan Google, işletim sistemini devamlı olarak güncel tutarak da tehditlere karşı durmayı hedefliyor. Verified Boot adı verilen sistemde, sadece okunabilir bellekte olan Chrome OS zararlı yazılımlara geçit vermeyecek.
Chrome OS'un tüm bilgiyi sanal sunuculardan çekecek olması internet kesintilerini akla getiriyor. Ancak Gmail ve dökümanların offline çalışabilme özelliği ve internet bağlandığında işine kaldığı yerden devam ediyor olması işinizi aksatmanızın önüne geçiyor.
Chrome Cr-48 Notebook
İlk haline göre daha estetik bir görünüm sunan Chrome OS, henüz kullanıma sunulacak aşamada değil. Örneğin usb bellek erişimi yok ve performans güncellemelerine devam ediliyor. Toplantıda tanıtılan Chrome OS tabanlı Chrome Cr-48 adlı notebook da sadece pilot program kapsamında dağıtılacak, satışa sunulmayacak. 12.1-inç ekran, clickpad, dahili 3G modem ve web kamerasıyla Chrome Cr-48 özel siyah bir tasarımla taliplilerine kavuşacak. Google, Chrome OS'lu ilk notebooklar için ise Acer ve Samsung ile çalışacak.
Pilot program şimdilik ABD'de geçerli, ancak zamanla diğer ülkelere de yayılacağı bildiriliyor. Bu ülkelere Türkiye'nin eklenmesi ise çok uzak bir ihtimal gibi duruyor. Chrome OS ve pilot program hakkında detayları merak edenler Google.com/Chromeos adresini ziyaret edebilirler.
Web Store
Hatırlanacağı üzere Chrome son sürümünde Web Store desteği ile gelmişti. Ancak Chrome Web Store'un içine girememiştik. Toplantı da erişime açılan Web Store'u tanıdığımızda ise web dünyasının bir derece yükseldiğini gördük. Akıllı mobil cihazlara benzer şekilde tarayıcı üzerinde kullanılabilen uygulamaların zenginliği gerçekten oldukça şarşırtıcı oldu ve bir çok uygulamayı Chrome'a yükledim.
Chrome üzerine eklentiler gibi hızlıca kurulan uygulamalar o kadar hızlı açılmasa da tam anlamıyla ileri bir web deneyimi sunmak için tasarlanmış. 3 boyutlu oyunlardan, dinamik uygulamalara kadar bir çok farklı içeriğe sahip Chrome Web Store'un kendi başına web'in cenazesini kaldıracak kadar iddalı olduğunu ve bir çok önemli web servisinin şimdiden Chrome Web Store'a adım attığını söyleyebiliriz.
Chrome Web Store ücretli uygulamalar sunması açısından geliştiriciler için de yeni bir kazanç platformu oluşturuyor. Daha önce Chrome'a eklentisi geliştirebilmek için alınan 5 dolar geliştirici kayıt ücreti Web Store için de geçerli.
Chrome hakkında daha fazla güncellemeyi Youtube.com/Googlechrome adresinde bulabilirsiniz.