Sosyal ağlarla erişilebilirliği artan ve cazibe merkezi haline gelen sosyal oyun ve uygulamalar için alternatif bir kazanç modeli olan sanal para fırsatından bahsetmiştik. Geçtiğimiz günlerde Amerikalı Live Gamer ile işbirliği imzalayan Avrupalı SponsorPay'in Türkiye Ülke Yöneticisi Afşın Avcı ile SponsorPay modeli ve sanal para üzerine konuştuk.
Oldukça faydalı olduğunu düşündüğümüz röportaja geçmeden önce 5 Milyon dolara yakın yatırımıyla SponsorPay'in, Avrupa'da sanal para sektörünün tepesinde olduğunu paylaşalım.
Fırat Demirel: Merhaba Afşın, SponsorPay'in nasıl çalıştığından ve kimlere nasıl bir iş modeli teklif ettiğinden bahseder misin?
Afşın Avcı: SponsorPay, Sanal Para ekonomisine sahip olan oyunlarda veya sosyal ağlarda sürdürülebilir monetizasyon yapıyor. Kullanıcılar oyun içinde SponsorPay iFrame'indeki reklamları tamamlayarak(bir yere üye olma, anket doldurma, ürün satın alma vs..) karşılığında sanal para kazanıyorlar. Bu iş modelinde sanal para ekonomisine sahip olan yayıncılar ve CPA tabanlı reklam vermeyi düşünen reklamverenler en önemli iş ortaklarımız. Bu modelde ayrıca reklamverenler sadece kullanıcı üye olursa veya satış gerçekleşirse para ödüyorlar.
F.D: Sürdürülebilir Monetizasyon'u biraz açar mısın? Yayıncı ve reklam veren için nasıl bir memnuniyet sunuyorsunuz?
A.A: Bu iş modelinde en önemli nokta kullanıcının mağdur edilmemesi. Daha önce bu modelin ABD'deki pazar lideri OfferPal'ın(şimdi ismi Tapjoy oldu) Zynga oyunlarındaki kalitesiz reklamları sonucu, oyuncular spam yağmuruna tutuldular. Bilgileri 3. partilere satıldı.
SponsorPay ise kısa zamanda yüksek gelir yerine sürdürülebilir bir monetizasyon teklif ediyor. Sunulan tüm reklamlar 2 kere test ediliyor. Reklam kalitesine verdiğimiz önem çok ciddi. Çünkü oyuncu mağdur olursa, bu uzun vadede bizi de vurur. Bu nedenle sunduğumuz en önemli memuniyet kaliteli reklamlar. Bu da sürdürülebilirliği sağlıyor.
F.D: Türkiye'de girişimlerin reklam tabanlı ilerlemesi kolay değil. Uygulama tarafında sanal para diğer reklam modellerinden daha mı karlı ?
A.A: Şu anda sanal para harcamaları konusunda Avrupa ve Amerika'nın hayli gerisindeyiz. Mevcut durumda reklamlar, sanal paradan daha karlı gözüküyor Türkiye'de. Fakat ibre her gün sanal paradan yana kayıyor. Oyun geliştiricilerinin sanal paraya uzun süreli yatırımlar yapması gerekiyor. Reklamla ayakta durmak çok zor. Sanal para harcaması dünyada her gün artıyor. Türkiye'de ufak da olsa bu trende tutunmuş durumda.
F.D: Bir sosyal oyun ya da uygulama sahibi neden kendi altyapısını oluşturmasın?
A.A: Bu modelde özellikle Fraud en önemli problem. SponsorPay fraud'u önlemek için çok ciddi kaynak ayırıyor. Hem otomatik hem de manuel kontrollerimiz var. Çünkü monetizasyonda bir açık bulunduğunda bu oyuncular arasında inanılmaz kısa sürede yayılıyor. Siz o fraudu engelleyene kadar bir bakmışsınız ki binlerce euro zarar oluşmuş. Diğer yandan reklamverenlerle ilişkiler çok önemli. Sosyal oyun sahibi reklamverenlere gidip reklam mı bulsun, fraudu mu engellemeye çalışsın yoksa kendi oyunuyla mı ilgilensin? Bu noktada SponsorPay'in doğru bir iş ortağı olacağına inanıyoruz.
F.D: SponsorPay'in global ve Türkiye istatistiklerini paylaşabilir misin? Türkiye'de bu alana ilgi nasıl, kimlerle çalışıyorsunuz?
A.A: Globalde verdiğimiz sanal para miktarı her ay %10 civarında artıyor. Türkiye'de ise ayda yaklaşık 5000 kez sanal para kazandırıyoruz. Yayınladığımız reklamların dönüşüm oranları %10'un üstünde. Xuqa, Tavlabaz yerel yayıncılarımızdan ikisi. Bunun yanında Gameforge, Ogame, Playdom gibi büyük oyun yayıncılarının da iş ortağıyız. Reklamveren tarafında ise ülkemizde Affiliate Network, Performance Agency gibi oluşumların henüz yerleşmemesi reklamveren tarafında büyük problem yaratıyor. Bu nedenle reklamverenlerle çoğunlukla doğrudan çalışıyoruz. TrendYol en başarılı reklamverenlerimizden biri. Bir de GelirOrtakları var, Türkiye'de CPA reklam dağıtan en büyük ajans.
F.D: SponsorPay'in, 30'dan fazla ülkede özelleşmiş, 100'den fazla ülke içinse uluslararası teklifler sunduğunu görüyoruz. Uluslararası teklifler nelerdir. Türkiye'de uluslararası teklifler sunuluyor mu?
A.A: Kesinlikle sunuluyor. Mesela bir tane online storage servisi var. Bu servisi Türkiye'deki kullanıcılara da sunuyoruz. Yüksek ilgi çekti bu servis. 30'dan fazla ülkede özelleşmeden kastımız ise bu ülkelere yerek reklam tekliflerini kendi dillerinde sunuyor olmamız. Diğer monetizasyon şirketleri gibi auto-translator kullanmıyoruz.
F.D: Verdiğin bilgiler ışında Türkiye'nin sanal para dönüşümü için nasıl bir gelecek görüyorsun? Bu trendi kaçırdık mı ya da önünde miyiz?
A.A: Kesinlikle kaçırmadığımızı söyleyebilirim. Şu anda oyun geliştiricilerde gördüğüm kadarıyla, hepsi sanal ekonomiye ciddi önem veriyorlar. Dediğim gibi sanal paraya uzun süreli yatırımlar yapmak lazım. Belki kullanıcılar kredi kartları ile sanal para almıyorlar ama Mobil Ödeme, SponsorPay gibi diğer seçenekler sayesinde yayıncılara para kazandırıyorlar. Ve hacim her yıl artıyor. Dolayısıyla servis geliştiren herkese(sosyal oyun, ağ vs..) tavsiyem sanal para ekonomisine çok ciddi önem vermeleri.
F.D: Webrazzi okurlarının sosyal oyun ve uygulamalarla ilgilendiğini biliyoruz. Sanal paraya uygun fikir ve iş sahipleri için tavsiyelerini paylaşabilir misin?
A.A: Bu tür iş sahipleri kullanıcılarına olabildiğince çok ödeme yöntemi sunmalılar. Kullanıcılar sadece kredi kartı ve mobil ödeme ile boğulmamalı. Diğer yandan kullanıcılar sanal parayı kullanmadan nasıl bir deneyim yaşattığını da bilemez. Biz SponsorPay olarak bu tür kullanıcılara ücretsiz sanal para kazandırıyoruz. Bu kullanıcılar sanal paranın yaşattığı olumlu deneyim sonrası kendi paralarıyla sanal para satın almaya başlıyorlar. Yani kullanıcıya mutlaka sanal paranın nasıl bir deneyim olduğu anlatılmalı.
F.D: Sanal para dönüşümü hakkında verdiğin değerli bilgiler için teşekkürler Afşın.
A.A: Rica ederim. Ben teşekkür ederim.