Röportaj: Maçkolik'ten Taraftarlara Özel Sosyal Ağlar

Röportaj: Maçkolik'ten Taraftarlara Özel Sosyal Ağlar

Maçkolik ve Sahadan gibi birçok sitenin kurucularından Erdem Yurdanur ile futbolseverler için yeni lansettikleri BJKkolik, FBkolik, GSkolik ve TSkolik ile ilgili röportaj yaptım. Hem bu projelerin doğuşunun hem de Erdem Yurdanur'un düşünce yapısıyla ilgili fikirlerinin özellikle girişimciler için faydalı olacağını düşünüyorum.

Serkan Ünsal: Bu siteler nasıl doğdu, bize anlatabilir misiniz ?

Erdem Yurdanur: Mackolik.com ekibi olarak Türkiye’deki takımların taraftarlarının kendilerini ifade edebilecekleri, arkadaş grupları kurarak fotoğraf, video, anket, makale paylaşabilecekleri siteleri olması gerektiğini gördük. Bu ihtiyacı karşılamak için de her takımın kendisine ait bir sitesi olması gerektiğini düşündük, çünkü taraftar olmak takım bazında olan bir duygu.

Facebook gibi sitelerin yatay olarak çok büyüdüklerini düşünüyoruz ve artık neredeyse herkesi kapsayan siteler haline geldiklerini bu nedenle de daha dikey paylaşımlar için yeni sitelere ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Yani, sadece Galatasaray'lı ya da sadece Fenerbahçe'li arkadaşları ile birşeyler paylaşmak isteyenler için Facebook uygun bir yer değil artık.

Facebook yok olmayacak ama sadece belli konularda dikeyleşen sitelerin sayısının çok daha fazla artacağını ve ileride daha popüler olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle de önce takım taraftarlığı konusunda dikeyleşen ve Süper Lig’deki 18 takım için ayrı ayrı siteler açtık.

S.Ü: Futbolseverler bu sitelerde neler yapabiliyorlar ?

E.Y: Kendi kadrolarını kurabiliyor, diğer taraftarlarla maçları, oyuncuları tartışabiliyor, oyuncuları takip edebiliyor, oyuncularla ilgili yorumlar yapabiliyorlar, tuttukları takımın maçlarının canlı anlatımlarını takip edebiliyorlar, takımlarıyla ilgili haberleri oylayabiliyorlar...

S.Ü: Bu siteleri diğer spor ağlarından ayıran en önemli özellik nedir ?

E.Y: Kendi taraftarlarıyla yan yana oldukları için daha çok sahipleniyorlar ve bizlerden hergün yeni özellikler istiyorlar, bu da sitelerin sürekli gelişmesini sağlıyor.

S.Ü: Rekabet açısından sorarsak hangi takımın daha çok abonesi var ?

E.Y: TSkolik'i henüz tanıtmadık, onu hariç tutarsak %40 Galatasaray taraftarı var, %33 Fenerbahçe taraftarı var, %27 de Beşiktaş taraftarı var.

S.Ü: 2010 ve 2011 hedefiniz kaç ?

E.Y: 2010 Hedefimiz toplamda 100 bin üyeye ulaşmak ve şu ana kadarki rakamlardan buna ulaşacağımızı görüyoruz. 2011 sonunda ise 1 milyon üyeye ulaşmak istiyoruz.

S.Ü: Çok teşekkürler, başarılar E.Y: Ben teşekkür ederim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.