Google Satın Almalarla Büyümeye Devam Ediyor

Google Satın Almalarla Büyümeye Devam Ediyor

2010 yılının Google için ciddi bir satın alma yılı olduğu artık herkesçe biliniyor. Eric Schmidt'in demecine uygun hareket eden Google, bu yıl başından itibaren gerçekleştirdiği satın alma ve yatırım hareketleriyle bunu fazlasıyla gösterdi.

Nisan ayı başında 5. satın almasını gerçekleştiren Google'ın Plink ve Angstro satın almaları ile 182 milyon dolarlık Slide yatırımını da paylaşmıştık. Analiz şirketi CB Insights ise 2010 yılı Google satın almalarını topluca incelemiş ve Google'ın son çeyrek öncesi yatırım sayısını 23 olarak açıklamış. Bu rekor sayı Google'ın 2007-2009 arasında yaptığı tüm satın almalara denk düşüyor.

CB Insights, tüm Android konuşmaları ve övgülerine rağmen Google'ın 23 satın almanın 20'sini internet yazılım ve servislerine yaptığına da dikkat çekiyor. 2 satın almasını mobile ayıran Google'ın bir satın almada ise çip üretimi ve yarı iletken teknolojisine yöneldiği görülüyor.

Arama motoru devinin satın almalarına kategori bazında bakıldığında ise arama, sosyal etkileşim, reklam ve pazarlama, veri ve belge yönetimi, multimedya, grafik ve web geliştirme başı çekiyor.

Bu tabloda ise Google'ın webi daha sosyal uygulamalar ve yeni teknolojilere yönlendirmek istediği görülebiliyor.

Temmuz 2010 tarihli Google, Yahoo, Apple, Microsoft ve IBM satın almalarını değerlendiren raporda ise Microsoft'un satın almada geri kaldığı, Apple ve Yahoo'nun ise bu konuda çok etkin olmadığı görülüyor. Tabloya göre IBM de satın almalarda artık ağır davranıyor.

Google'ın bunca satın almasına dair yapılan yorumlardan biri de artık kendine çalışan bulamadığı yönünde. Ciddi teklifler ile çalışanlarının Facebook'a transfer olmasını engellemek istediği de konuşulan Google, bu satın almalarla hem hazır servisler hem de çalışan kazanmış oluyor.

İnternet kullanım oranlarının artması ve ciddi rakiplerine karşılık Google'ın daha hızlı hareket etmesinin gerekliliği de durumdan çıkarılabilecek bir diğer yorum olabilir. Google'ın online dünyada tekel olmaya çalıştığı iddiaları ise her zaman akıllarda olan bir soru olacak gibi kalacak.

Satın alınan servisleri merak edenler Wikipedia üzerinde Google, YahooMicrosoftApple ve IBM sayfalarını ziyaret edebilir. 2009'un en yüksek satın almalarını da şuradan inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.