Video Oyunlar Yerini Online ve Mobil Oyunlara Bırakıyor

Video Oyunlar Yerini Online ve Mobil Oyunlara Bırakıyor

Video oyunları her zaman oyun sektörünün önde gelen gelir kapısıdır ancak bu durum değişiyor. Online ve mobil oyunların çeşitliliği ve sosyalleşen internet dünyası, oyun sektörü için cazip bir kapı daha gösteriyor.

Video oyunları ve yatırım analizlerini inceleyen Tim Merel'e göre küresel düzeyde online ve mobil oyun gelirleri, tüm oyun yazılımlarının 3'te 1'ini oluşturuyor ve önümüzdeki 5 yıl içinde bu oran %50'ye çıkacak. Bu da konsol oyunlarının 5 katı gibi bir gelir anlamına gelecek. Yine iSuppli de oyun oynanabilen mobil cihazların artışına dikkat çekiyor ve konsollarla karşılaştırıyor.

Konsol oyun üretiminin artık riskler taşıdığına dikkat çeken Merel, online ve mobil oyunların hızlı büyümesi ve karlı olmasının heyecan verici olduğunu dile getiriyor. Merel'e göre henüz büyük oyuncular da bu alana girmiş değil ve bu karlı alana yapılacak yatırımlar hızlı ve arkası doldurularak yapılmalı.

VentureBeat analizine göre video oyunları üzerine yapılan risk sermayesi yatırımları 2007-2009 arasında %60 oranında düşüş yaşamış. Bu düşüşte sermayedarların sayısı, video oyun pazarına dair birikim eksikliği ve hızlı yükselen online oyun pazarı fark yaratmış. Oyun sektörü yatırımlarının online pazara kaydığını biz de fazla uzağa gitmeden hatırlayabiliriz. EA Sports'un sosyal oyun şirketi Playfish'i satın alarak Facebook'a girmesi, Rus DST grubundan 180 Milyon dolar yatırım alan Zynga'nın 4 Milyar dolar değerlemeye ulaşması ve son olarakta Google'ın sosyal oyun pazarında önce Zynga'ya yatırım yapıp ardından Slide'i satın almasını sayabailiriz.

Konsol dünyasında son olarak Nintendo'nun 45 ayda 30 Milyonuncu Wii satışı ile Sony Playstation 2'nin 60 aylık satışına ulaşması dikkat çekse de hali hazırda online ödeme seçeneklerinin çeşitliliği ve online ve mobil oyunların basitliği ile Facebook'un bu alanda pastayı daha da büyüteceğine hiç şüphe yok.

Görsel kaynak - iStockphoto /Stephanie Phillips

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.