Facebook'un son zamanlarda en sık gündeme gelme nedeni kullanıcı gizliliği tartışmaları. Yakın zamanda son bir hamle ile bu konudaki tartışmaları bitirmek yolunda önemli bir adım atan Facebook, kullanıcılara sonunda gizlilik için önemli imkanlar sağlamıştı.
Fakat Facebook'un bu konuda şimdiye kadar izlediği politika karşısına sadece eleştiriler değil, rakipler de çıkmasına neden oldu. Bunların en ünlüsü ise 4 ABD'li üniversite öğrencisinin bir yaz projesi için hayata geçirmeyi planladığı Diaspora adlı yeni bir girişim.
Diaspora'nın çıkış noktası Facebook'un gizlilik politikalarına bir tepki. 20'li yaşlarının başlarında olan 4 öğrenci, eğer yeterince bağış toplayabilirlerse bu yaz aylarında işi gücü bırakıp, Diaspora adını verdikleri bu yeni sosyal paylaşım sitesini hayata geçireceklerini duyurdular.
Projeye başlayabilmek için hedefleri 10 bin dolardı ama 6000'den fazla kişinin bağışlarıyla toplanan para şimdiden 190 bin doları geçti. Facebook'un gizlilik politikalarına muhalif çizgisini ön plana çıkartan Diaspora'nın amacı kullanıcıların paylaşımlarının gizliliği ve yöntemlerine tamamen kendilerinin karar verecekleri bir yapı oluşturabilmek. Açık kaynak kodla geliştirilen Diaspora, bir anlamda Wordpress benzeri bir yapıya sahip olacak ve isteyen kullanıcılar Diaspora'yı kendi web barındırma hesaplarında tutarken, diğerleri Diaspora'nın sunucularını tercih edebilecekler.
Bu 6000'i aşan bağışçıdan çoğunun ortak noktası Facebook'un gizlikle ilgili sorunları karşısında ciddi bir alternatif görmek istemesi. Ama bazılarının amacı daha farklı. Örneğin Diaspora'ya bağış yapan Facebook'un sahibi Mark Zuckerberg…
Zuckerberg de Wired'da yayınlanan röportajında Diaspora'ya bağış yaptığını açıkladı. Miktar konusunda bilgi vermedi ama bağış yapma sebebi ilginç. "Onlarda biraz da kendimi görüyorum" diyen 26 yaşındaki Zuckerberg de Facebook projesi ile ortaya çıktığında 20 yaşındaydı… Zuckerberg ayrıca, Diaspora'yı ayağa kaldırmayı hedefleyen öğrencilerin Facebook'un bu kadar zamandır uğraşıp durduğu sorunlarla baş etmek için ne tarz çözümler üreteceklerini de görmek istiyor.
Bu bağışı yapmasının sebebi çok iyi kalpli bir insan olması mı, yoksa gizlilik tartışmaların odağında kalan Facebook'un patronu olarak halka biraz daha sevimli görünme çabası mı bilinmez. Diğer yandan Zuckerberg'in bağışı olmasa da Diaspora'nın geleceği çok da değişmezdi gibi görünüyor. Başlamak için 10 bin dolar toplamayı hedefleyen Diaspora 190 bin doları geçti ve son üç gün kala Kickstarter'da bağış toplamaya devam ediyor.