Twitter Reklam Kuralları: Kullanıcı, Geliştirici ve Girişimciler İçin Neler Değişiyor?

Twitter Reklam Kuralları: Kullanıcı, Geliştirici ve Girişimciler İçin Neler Değişiyor?

100 milyonu aşan kullanıcı sayısıyla Twitter son dönemin en önemli sosyal medya kanallarından biri haline geldi. Ünlüsünden ünsüzüne dünyanın dört bir köşesinden kullanıcının her gün milyonlarca tweet ile dahil olduğu bu ağın reklam verenler için ne kadar önemli bir mecra olduğunu görmek zor değil.

Twitter'ın uzun süre çok dokunmadığı reklam alanında, girişimciler kendi modellerini oluşturmuş ve bu potansiyeli kullanmaya başlamışlardı bile. Yakın zamanda Twitter'ın resmi olarak duyurduğu kendi reklam servisi ise bu durumun değişmeye başlayacağının ilk sinyallerini veriyordu.

Ve sonunda ikinci adım da geldi. Twitter artık reklamları kendisi yönetecek. Yenilikleri sonuna kadar desteklediğini ifade etse de, görünüşe göre kendi kurallarına uymayanları gözden çıkarmaya hazır…

Twitter'dan habersiz reklam yok

Twitter bu hassas konudaki yaklaşımlarını uzunca bir açıklama ile paylaştı. Kısa bir süre sonra da Twitter API kullanım kurallarını bu açıklama doğrultusunda güncelledi. İşte bu açıklama ve değişen kullanım sözleşmesinde öne çıkan noktalar…

Twitter yeni kurallarında tüm reklam yönetiminin tek sahibi olduğunu açıkça belirtiyor. Twitter API'yi kullanarak bu reklamları dağıtmayı tercih edenler ise Twitter'ın reklam gelirinden pay alacaklar. Üçüncü parti reklam ağlarının Twitter içerisinde kullanımı ise kesin olarak yasak.

Bunun yanı sıra geliştiriciler hala kendi reklam anlaşmalarını yapabilirler ama bu kez de onlar Twitter'a pay vermek zorundalar. Fakat buradaki en kritik nokta, bu reklamların Twitter'dan gelen gönderilerin içerisinde yer almaması ve açıkça ayrılmış bir reklam alanında gösterilmesi.

Top girişimci ve geliştiricilerde

Buradaki sorun ise Twitter'ın henüz nasıl bir gelir paylaşımı modeli düşündüğünün belli olmaması. Hangi durum kim ne kadar pay alacak şimdilik belli değil, çünkü görünüşe göre Twitter bu konuda kesin bir şeyler ortaya atmadan önce kullanıcıların ve geliştiricilerin getireceği yenilikleri değerlendirmeyi tercih ediyor.

Şu aşamada kendi sınırlarını çizdi ve bir anlamda topu geliştiricilere attı. Bu sayede geliştiriciler arasından çıkacak yenilikçi modellerin önünü kapatmayacak ve olası güzel fikirlerin önünü kesmemiş olacak.

Twitter'ın kendi çizdiği sınırların dışında kalan birkaç nokta daha var. Twitter, reklamların kullanıcıları kandırmaya yönelik hazırlanamayacağı konusunda oldukça net. Hiçbir reklam, aslında bir kullanıcıya ait normal bir tweet'miş gibi gösterilemeyecek.

Ayrıca Twitter, tweet'lerin ticari ürünlerde kullanılmasına kendisi karışmıyor ama tweet'i gönderen kişiden izin alınmasını zorunlu kılıyor. Bu Twitter'dan çok, kullanıcılar arasındaki olası sorunları çözmeyi hedefleyen bir konu. Ayrıca Twitter bu madde ile kendisini de bu konudaki olası anlaşmazlıkların dışında tutacak ve gereksiz tartışmalarda taraf olmayacak.

Herkesi mutlu etmek kolay değil…

Twitter'ın biraz da bilerek ucunu açık bıraktığı ama diğer yandan bazı sınırları da net bir şekilde koyduğu bu yeniliklerde öne çıkan konu kullanıcıların korunması. Daha önce de üzerinde uğraşılan spam ile mücadeleye dolaylı fayda sağlanacak, kullanıcıyı yanlış yönlendiren tweet'lere geçit verilmeyecek, kullanıcılar tweet'lerinin sahibi olacaklar ve belki de yazdıkları güzel tweet'leri t–shirt üzerine basmak isteyenler sayesinde bir gelir elde edebilecekler.

Diğer yandan herkes bu yenilikleri bu kadar olumlu karşılayamayabilir. Şimdiye kadar bir kısıtlama olmadığından Twitter reklamları konusunda kendi modellerini oluşturmuş ve hatta ciddi yatırımlar almış firmalar kara kara düşünmeye başladılar bile. Twitter bu firmalara özel kolaylıklar sağlayacak mı yoksa kaderine mi terk edecek şimdilik belli değil…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.