Facebook'un Kişisel Bilgilere Yaklaşımı Tepki Almaya Devam Ediyor

Facebook'un Kişisel Bilgilere Yaklaşımı Tepki Almaya Devam Ediyor

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in profil bilgilerinin açıklığını savunduğu açıklamalarına karşı kullanıcılar, bu politika karşıtı kampanyalar ortaya çıkartıyor. Geçen hafta içinde yabancı bloglarda da yer bulan QuitFacebookDay organizasyonu, Facebook kullanıcılarını 31 Mayıs'ta hep beraber sitedeki hesaplarını silmeye çağırıyor.

Son dönemde Facebook'un kişisel bilginizin özel olduğuna saygı duymadığı ve internete hakim olmaya çalıştığı dile getirilen kampanyada, şimdilik 4485 kullanıcı profilini silmeyi taahhüt etmiş. Organizasyonun Facebook Hayran sayfasında ise 2400 civarında kullanıcı bulunuyor. 31 Mayıs'a yaklaşıldıkça bu sayının artacağını tahmin ediyorum.

Bugün haberini aldığımız bir başka Facebook servisi ise ReclaimPrivacy.org. Siteye girdiğinizde hemen karşınıza 3 adımda nasıl Facebook hesabınızın gizlilik ayarlarını tarayabileceği anlatılıyor. Kişisel bilgilerinizin kimler tarafından görülüp görülmediğini hızlıca görüntüleyebiliyorsunuz.

İlk olarak sitenin ortasında yer alan Scan For Privacy bağlantısını yer imlerinize eklemeniz gerekiyor. Daha sonrasında Facebook hesabınıza giriş yapıyor ve yer imlerinize eklediğiniz Scan For Privacy bağlantısına tıklıyorsunuz. Javascript kodu çalışarak Facebook hesabınızın gizilik ayarlarını kontrol ediyor ve size 5 maddelik bir rapor sunuyor.

Açık kaynaklı bir proje olan ReclaimPrivacy'nin kodlarını github'taki alanlarında inceleyebilir ve geliştirilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Facebook'un kullanıcı verisinin gizliliği konusunda yaptığı açıklamalar, pek çok kullanıcıyı olduğu gibi zaman zaman bizi de rahatsız ediyor. F8'de açıklanan Sosyal Eklentilerin çok kullanışlı ve becerikli olduğunu görsek de, verinin kontrolü konusundaki detayların arka planda bırakılmış olması can sıkıcı.

Örnek verecek olursak, yayınlanmasının üzerinden daha 1 ay bile geçmemiş olan Like düğmeleri yerli blogların pek çoğunda hızlıca yerini aldı. Ancak blog sahiplerinin büyük bölümü like yapılan her içeriğin Facebook'ta bir sayfa haline geldiğinin ve bloglara eklenecek birkaç satırlık kod ile oluşan içerik sayfasının yöneticisi olunabileceğinin farkında değil.

Sitenizin Facebook'taki yansıması olan bu içeriklerin zaman içinde Facebook’un Sosyal Grafik (Social Graph) yapısı içinde kendisine nesne olarak yer bulacağı oluşumda, dış içerikler bu sayede Facebook ekosistemine dahil olacak. İçerik sahipleri en azından bu ekosistemde yer alacak içeriklerde düzenleme yapma hakkına sahip olmalı. Aksi takdirde Facebook kendisini tüm bu içeriğin hakimi olarak görebilecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.