Hotmail'in Gelecek Sürümünü Özel Olarak İnceledik

Hotmail'in Gelecek Sürümünü Özel Olarak İnceledik

Microsoft popüler e-posta servisi Hotmail'in yeni versiyonunun ön gösterimini bugün gerçekleştirdi. Şu an için sadece benim de içlerinde bulunduğum dünya çapında 300 kişi tarafından test edilmekte olan yeni Hotmail'i daha önce Windows Live Messenger'da olduğu gibi sizler için inceledik.

Gelecek Hotmail sürümünde Microsoft'un üzerine basarak telaffuz ettiği konu "meşgul insanların hayatını kolaylaştırmak". Bu konu internet üzerinde günlük olarak yapılan sosyal paylaşımlar olmak üzere birçok aktivitenin Hotmail'e entegre edilmesinin yanında istenmeyen e-posta'lardan kurtulmayı da kapsıyor.

Sosyal ağlarla entegrasyon ve paylaşım konularının detaylarına geliyor olacağım. Ancak öncelikle sağlanan spam korumaları ve içerik filtreleri sayesinde günümüzün en önemli problemi olan istenmeyen e-posta'ya önemli ölçüde engel olunduğunu vurgulamak isterim. En azından bir süredir Hotmail'in bu yeni sürümünü deneme şansı bulan biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca sunulan çeşitli arama ve filtreleme özellikleri ile de yeni Hotmail önemli e-posta'lara ulaşmayı kolaylaştırıyor.

Hotmail'in Wave 4 olarak isimlendirilen yeni sürümü hakkında detaylı bilgiyi www.hotmailpreview.com adresinden alabilirsiniz ama genel hatlarına bakacak olursak şöyle özetleyebiliriz;

Sosyal Ağlarla Entegrasyon

Live Messenger'da olduğu gibi Hotmail'de de artık ciddi bir sosyal entegrasyon söz konusu. Facebook, LinkedIn, MySpace gibi popüler sosyal ağlardaki kontaklarınızın güncellemelerini Hotmail arayüzünden takip edebildiğiniz gibi, siz de bu servisleri Hotmail üzerinden güncelleyebiliyorsunuz.

Önemli Konulara Hızlı Bakış - Hotmail Highlights

Hotmail'in yeni sürümle birlikte sunmak istediği en önemli şeyin kolaylık olduğunu belirtmiştim. Servisin tüm fonksiyonlarında hissedebileceğiniz bu kolaylaştırma eğilimi Hotmail'e giriş yaptığınız anda karşınıza çıkıyor. "Hotmail Highlights" adı verilen bu yenilik ile birlikte Hotmail'in giriş ekranında hızlıca önemli kontaklarınızdan gelen e-postaları, sosyal ağ kontaklarınızın güncellemelerini, doğum günü hatırlatmalarını ve takviminize işlediğiniz randevularınızı görebiliyorsunuz.

Dökümanlar ve Fotoğraflara Özel İlgi: Quick View

Hotmail'in Quick View olarak isimlendirdiği yeni özellik sayesinde e-postalarınızdan döküman, fotoğraf hatta sipariş takibi bilgilerini içerenleri kolaylıkla ayrıştırıp görüntüleyebiliyorsunuz.

Gelen Kutusuna Kolay Temizlik: Sweep

Hotmail'e eklenen "Sweep" özelliği ile gelen kutunuzda görmek istemediğiniz mesajları kolaylıkla temizleyebiliyorsunuz. Mesela, yıllar önce kayıt yaptırdığınız bir e-posta listesinden sürekli gelen ve durmayı bilmeyen mesajları tek bir tıklamayla tüm gelen kutunuzdan kaldırmanız, farklı bir klasöre göndermeniz mümkün. Bir tür filtre kuralı yazmak gibi düşünülebilecek bu özelliğin tek tıklama ile ve bütün e-postalarınızı kapsayacak şekilde çalışıyor olması önemli bir kolaylık.

E-Posta Başına 10 GB Dosya Gönderimi Mümkün

Online dosya paylaşım servisi Windows Live SkyDrive ile entegre hale gelen Hotmail bu sayede e-posta gönderimlerindeki dosya boyutu limitini de ortadan kaldırıyor. Dosya başına 50 MB, e-posta başına ise 10 GB limit veren yeni Hotmail sanıyorum ki e-posta üzerinden dosya paylaşımı konusundaki büyük bir problemi ortadan kaldırmış olacak.

E-Posta Mesajlarına Entegre Sosyal Ağlar ve Servisler

Hotmail'in yeni sürümünde popüler sosyal ağlarla gerçekleştirilen anlaşmalar sayesinde bu ağlardaki birçok işlem e-postanın içinden gerçekleştirilebiliyor, içerikler direkt olarak görüntülenebiliyor. Mesela LinkedIn'den gelen bir davet mesajını direkt mesajın içinden kabul edebilirsiniz. Aynı şekilde bir YouTube videosunu seyredebilir, Flickr fotoğrafını görüntüleyebilirsiniz.

Messenger Hotmail'e Girdi

Hotmail'deyken servise entegre edilen Messenger üzerinden sohbet gerçekleştirmek mümkün. Çoklu sekme desteği bulunan web tabanlı sohbet ekranının bir diğer önemli özelliği de sadece Messenger kontaklarınız değil, isterseniz Facebook kontaklarınızla da bu uygulama üzerinden sohbet edebiliyor olmanız.

Hotmail'e Yeni Mobil Arayüz

Hotmail'in gerçekten başarılı bulduğum mobil arayüzü de yeni sürümle birlikte hayata geçirilmiş olacak. iPhone'dan denediğim mobil arayüzün özellikle gelen kutusu ön izleme detaylarını beğendiğimi söyleyebilirim. Ayrıca takvim gibi ek bölümler de mobil arayüzde son derece başarılı olarak sunulmuş.

Tüm Sosyal Ağlardaki Kontaklarınız İçin Tek Liste

Facebook, MySpace, LinkedIn gibi sosyal ağlardaki kontaklarınızın bilgilerini Hotmail'de birarada saklayabilirsiniz. Kontak yönetimi büyük problem olan kişiler için bu özelliğin nimet olduğunu söyleyebilirim.

Hotmail'e Entegre Microsoft Office

Yeni Hotmail'in en etkileyici bulduğum özelliklerinden birisi web tabanlı Microsoft Office entegrasyonu oldu. E-posta'lara eklenmiş olarak gelen dökümanları kolaylıkla açabildiğiniz, düzenlemeler yapabildiğiniz hatta yaptığınız düzenlemeleri direkt kaydederek tekrar gönderebildiğiniz bu entegrasyonu benim anlatmamdan ziyade aşağıdaki videodan seyretmenizi öneriyorum.

Videoyu görüntülemekte sorun yaşarsanız bu linkten direkt olarak izleyebilirsiniz.

Hotmail Üst Düzey Kullanıcı Segmentindeki Popülaritesini Geri Kazanabilir Mi?

Kişisel görüşümü soracak olursanız, Hotmail gelecek sürümü ile popülaritesini biraz olsun kaybettiği üst düzey kullanıcı segmentindeki yerini geri kazanma şansını yakalayabilir. Hayatı kolaylaştırmak adına sunmuş olduğu imkanlar Hotmail'in de kendisine resmen rakip gördüğü Gmail'in belirli alanlarda üzerine çıkmış durumda diyebilirim. Resmen diyorum çünkü aşağıdaki dökümandaki rekabet analizi bizzat Microsoft tarafından paylaşılıyor ve Gmail ile Hotmail'in kıyaslaması yapılıyor.

Burada anlattıklarımdan çok daha fazlası Hotmail'in yeni sürümüne eklenecek özellikler arasında. Yazımın başında da belirttiğim gibi yeni sürüm henüz Hotmail kullanıcılarına açılmış durumda değil. Sadece benim de içlerinde bulunduğum dünya çapında 300 kişilik bir gruba ön gösterime açılmış özellikler. Ancak oldukça detaylı olarak yeni Hotmail'i www.hotmailpreview.com adresinden yakından tanıyabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.