Sosyal Medyanın internetteki etkinliği, özellikle gençler arasındaki yaygınlığı yadsınamaz hale geldi. Örneğin bizim tanıdığımız genç nesilden Facebook’a üye olmayan hemen hemen hiç kimse yok gibi. Üstelik gençler artık sadece “görmekle” tatmin olmuyor, deneyimlerini paylaşmak ve arkadaşlarıyla iletişimlerini koparmamak istiyorlar. İlk zamanlarında sadece iş kullanıcılarına hitap eden cep telefonlarının artık mesaj tutkunlarına, oyun severlere, müziksiz yaşamayanlara özel olarak da tasarlanıyor. Cep telefonlarında son odak noktasıysa sosyal ağlar oldu.
Microsoft, iki gün önce (12.04.2010), tamamen sosyal medya odaklı ve gençlere yönelik KIN telefonlarını tanıttı. Microsoft'un Project Pink adı altında bir cep telefonu projesi üzerinde çalıştığı zaten bir süredir biliniyordu.
KIN, sosyal ağları merkez alacak şekilde tasarlanmış. Sosyal ağlara ulaşmak için ayrı bir uygulama veya widget vs. kullanılmıyor; temel sosyal özellikler ve paylaşım özellikleri telefonun tamamına entegre edilmiş. KIN’in menülerden ve simgelerden oluşmayan, daha eğlenceli ve basit bir arayüzü var. Örneğin, KIN Loop adı verilen ana ekranda, farklı ağlardan gelen durum güncellemelerini görebiliyor ve kendi yorumunuzu yazabiliyorsunuz. Kişiler bölümünde, arkadaşlarınızla ilgili farklı sosyal ağlardan derlenmiş tüm bilgilere ulaşmak mümkün. Fotoğraf modundaysa sadece kendi çektiğiniz fotoğraflarınızı değil, arkadaşlarınızın paylaştığı fotoğrafları da görebiliyorsunuz.
Facebook, MySpace ve Twitter güncellemelerini tek bir noktada toplamanın yanı sıra favori arkadaşlarınızı seçerek, onların güncellemelerini üst sıralara taşımak da mümkün. KIN Spot özelliğiyse video, fotoğraf, kısa mesaj, web sayfası, konum ve durum güncellemelerini tek bir dokunuşla paylaşabilmenizi sağlıyor. Elbette bu telefonu verimli olarak kullanabilmek için sürekli bir 3G bağlantısının gerekli olacağını tahmin etmek zor değil.
Telefondaki her şey “bulut”ta
KIN’le gelen eşsiz bir özellik de KIN Studio. KIN telefonunuzda kayıtlı her şey, Microsoft’un bulut sunucularında da saklanıyor. Dolayısıyla KIN’le çektiğiniz video ve fotoğraflara sadece bir web tarayıcısı kullanarak ulaşabiliyorsunuz. KIN Studio; kısa mesajlarınızı, arama geçmişinizi ve kişi listenizi de otomatik olarak yedekliyor. Bu can alıcı servisin ücretli olup olmayacağı ise henüz belli değil.
KIN’in hedef kitlesi müzik, fotoğraf ve video tutkunu olduğu için Microsoft’un Zune arayüzü de KIN’e entegre edilmiş. Zune ile müzik, video, FM radyo ve podcast izlemek/dinlemek mümkün.
İki farklı model
KIN’in iki farklı modeli var: KINE ONE ve KIN TWO. Yazılımsal olarak iki model de aynı olmasına rağmen aralarında donanımsal bazı farklar var.
Her iki modelde de dokunmatik ekran ve sürgülü klavye bulunuyor. ONE daha küçük bir telefon; cebe rahat sığıyor ve tek elle kontrol edilebiliyor. Ekranı daha küçük, mono hoparlöre sahip ve 4 gigabayt depolama alanı, 5 megapiksel flaşlı kamerası var. TWO ise daha büyük boyutlu, klavyesi aşağı doğru açılıyor ve iki elle kullanılabiliyor. Elbette büyük olması, daha iyi bir sörf ve video deneyimi demek. 8 megapiksel flaşlı kamerası 720p HD video da çekebiliyor. Hoparlörleri stereo ve 8 GB depolama alanı sunuyor.
Telefonlar aşağı yukarı Windows Phone 7 mobil işletim sistemiyle beraber çıkacak olmasına rağmen, bu modellerde Windows Phone 7’nin kullanılmadığını hatırlatalım. Microsoft şimdilik işletim sistemiyle ilgili net bir bilgi vermedi ama uygulama platformuyla ilgili herhangi bir duyuru yapılmadığını dikkate alarak, KIN’lerin standart uygulamaları dışında üçüncü parti uygulamaları büyük ihtimalle çalıştırmayacağını söyleyebiliriz.
KIN, Sharp tarafından üretiliyor ve Amerika’da Mayıs ayında Verizon Wireless, Avrupa’da (ilk etapta Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere) ise sonbaharda Vodafone aracılığıyla satışa sunulacak.
Telefonlarla ilgili daha fazla bilgi almak için www.kin.com adresini ziyaret edebilirsiniz.