Twitter ve Facebook Lokasyon Dünyasına Adım Atmak Üzere

Twitter ve Facebook Lokasyon Dünyasına Adım Atmak Üzere

Lokasyon bazlı servislerin bu yıl çok önemli olacağını söylemiş ve Foursquare'in giderek artan popüleritesini paylaşmıştık. Büyük oyuncuların bu alanda boş durması elbette düşünülemezdi. Hali hazırda Google'ın Buzz çıkışının lokasyon temelli olması bunun bir göstergesiydi. Diğer büyükler Twitter ve Facebook için ise kazan kaynamaya başladı.

Hatırlanacağı üzere Twitter Ocak ayı sonunda lokal trendleri erişilebilir (Türkiye'de değil) hale getirmişti. Şu anda sunulan Twitter API'si ile 3.parti uygulamalarda lokasyon bilgisinin kullanılabildiği de malum bir konu. Biraz daha geriye gittiğimizde ise Twitter Blog'da Biz Stone'un tam anlamıyla lokasyon temelli bir servis için çalıştıklarına dair yazılar görmek mümkün. İşte tüm bunların gebe olduğu olay geçenlerde su yüzüne çıktı ve MG Siegler, TechCrunch'ta Twitter'ın lokasyon bölümünü (sitesini) kullanıma açtığını paylaştı. Ancak Twitter'ın bu gösterişi uzun sürmedi ve bu özellik erişime kapatıldı.

Twitter'ın Nisan ayının ortasında bir konferans düzenleyeceğini paylaşmıştık ve burada böyle bir yeniliğin duyurulması olası bir durum. Diğer yandan Facebook'un F8 adlı nisan sonunda düzenleyeceği yıllık konferansı da hatırlamak gerekiyor.  NYTimes'ın haberine göre de Facebook profillerde lokasyon paylaşımı yapabilmeye imkan tanıyacağı özelliğini F8'de tanıtacak.

Proje ekibinden alınan bilgiye göre Facebook 1 yıl civarında bu işe vakit ayırmış ve herşeyi tamamlandıktan sonra harekete geçmek istiyor. Mobil kanaldan aylık 100 Milyon aktif üye sınırını geçtiğini duyuran Facebook'un bir süredir ana sayfasında mobil cihaz kullanıcılarının dikkatini çekmesinin nedeni de böylece anlaşılıyor.

Sonuçta Facebook ve Twitter'ın, Google'ın ardından lokasyon paylaşımlı bir açılım yapacağına ikna olmuş durumdayız. Ancak özellikle Facebook için konuyla alakalı güvenlik endişeleri ve gizlilik sözleşmesinin şekli önem taşıyor. Aksi takdirde Google'da olduğu gibi bir sıkıntı yaşanabilir.

Foursquare'in yanında Gowalla'nın da boş durmadığını ve Almanya üzerinden yeni bir lokasyon tabanlı, eğlenceli servisin beta testlerinde olduğunu söyleyelim. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.