Daha.net Hosting Alanında Satın Almalara Başladı

Daha.net Hosting Alanında Satın Almalara Başladı

Kanada merkezli Softcom'un Türkiye'de hizmet veren markası olan daha.net son dönemlerde gerçekleştirdiği satın almalarla dikkatimizi çekti. Tarmhost.com ve Dakikhost.com'u bir süre önce daha.net bünyesine alan şirket bu satın almaları büyüme stratejisi kapsamında sürdürüyor.

Türkiye internet pazarında daha önce stratejik web sitesi satın almaları görmüştük ancak hosting firmalarından bu yönde satın alma haberleri olduysa bile kulağımıza gelmemişti. Daha.net tarafından yapılan satın almaların devam edeceğini de duyduğumuz için konuyla ilgili olarak Softcom Türkiye Genel Müdürü Timur Çataklı ile görüştüm ve stratejileri hakkında detaylı bilgi istedim.

Daha.net'in şu anda satın almak için hedefinde olan firmalar 100 - 1000 arasında müşteriye sahip hosting şirketleriymiş ve bu firmaların aylık gelirleri bazında bir değerleme yapılarak satın almalar gerçekleştiriliyormuş.

Kaç satın alma yapmayı ya da bu satın almalar için ne kadarlık bütçe ayırdıklarını sorduğumda, şirketin ilk tur satın almalar için $100.000 bütçe ayırdığını öğrendim. Yazının başında bahsettiğim şirketler dışında hali hazırda görüşülen birkaç firma daha varmış. Ancak farklı firmalar için arayışları da sürüyormuş.

Türkiye hosting pazarını bir dönem araştırma fırsatım olmuştu ve genel olarak gördüğüm, küçük çaplı, çoğunlukla da bireysel çabalarla ayakta duran birçok firmanın olduğuydu. Bu sebeple daha.net'in satın almalarla büyüme stratejisini hem mevcut ekosistem hem de şirketin pazardaki konumlanması adına doğru görüyorum.

Satın alma yapan bir şirket olarak pazara güç katıyor olmalarının yanında, küçük/orta düzey hosting firmaları için de bir çıkış stratejisi sağlamış oluyorlar. Kaldı ki, gelişmekte olan pazarlarda çıkış stratejisi yaratmanın girişimciler için ne kadar yüksek bir motivasyon sağladığını yakından biliyoruz. Bunun yanında elbette bu satın almalarla kendileri için de hızlı büyüme açısından bir fırsat doğuyor.

Son olarak Softcom'un Türkiye pazarında daha.net'i hayata geçirirken daha.net, daha.com ve daha.org alan adlarını da premium olarak satın aldığını paylaşmış olalım. Şirket bu konuda fiyat bilgisi vermese de, bu 3 alan adı için yaklaşık $15.000 harcandığını duyduk.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.