2009'u geride bırakırken Türkiye'nin en değerli blog kümesi Webrazzi adına oldukça güzel bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Webrazzi çatısı altına eklenen Teknorazzi ve Webrazzi Global'in yanında Blograzzi'nin de yeniden doğuşunu yaşadık. Blograzzi ile profesyonel blogların altyapısına katkıda bulunurken Türk blog camiası için bir 2010 muhasebesi yapmanın da doğru olacağını düşündüm.
İşte 2010'a dair Türk blog camiası hakkında düşündüklerim;
1) Blog Servisleri: Wordpress'in 2010 yılında 3 yeni versiyonu(v3.0, v3.1, v3.2) ile tanışacağız. Son versiyon(v2.9 Carmen) ile resim düzenleyici gibi yeni özellikler sunan Worpress artık çok daha kollektif bir altyapı sunacak. Ancak yine de eklentilere ihtiyaç duyacağız. Bu kapsamda eklentiler de profesyonelleşerek daha önce paylaştığımız WpPlugins gibi çeşitli pazarlarda alıcı bulabilecek. Ülkemizde ise Wordpress arayüzü tasarımcıları artacak, profesyonel Wordpress tasarımları kabul görecek.
Diğer servislerden Blogger ise daha kişiselleştirilebilir bir arayüz kazanabilir ancak Wordpress'in gerisinde kalmaya devam edecek. Drupal, Joomla gibi CMS yazılımlarının yükselişleri yine kendi kullanıcı kitlesi ile sınırlı kalacak. Tumblr hızlı çıkışı ile dikkat çekecek.
2) Profesyonel Bloglar: Profesyonel blogculuk daha iyi anlaşılacak ve gelişmeye başlayacak. Dikkat çekecek Türk internet girişim ve yatırımlarına paralel olarak bloglar ve blogculuk da önem kazanacak. Tematik bloglar artacak, Webrazzi global açılımını bir üst seviyeye taşıyacak ve Türkiye'de ilkleri yapacak. :)
3) Pazarlama: Blogların profesyonelleşmesi ve trafik oranlarının artmasıyla bu konu üzerine pazarlama çalışmaları giderek artacak ve markalarla blogcular birbirleriyle daha sıcak bir ilişkiye girecek. Dijital ve geleneksel medya tartışmaları alevlenecek, geleneksel medya bitmeyecek ama işin dijitale kaydığını kabul ederek yeniliklere ayak uyduracak. Blog yarışmaları bu sene daha fazla ses getirecek ve daha çok katılım alacak.
4) Microblogging ve Sosyal Medya: Bloglar bilgi ve başvuru kaynağı olarak yerini koruyacak ama tartışmalar ve fikir alışverişleri bu tarz servislerde kalacak. Bu servisler gerçek zamanlı arama teknolojileriyle ön plana çıkacak ve kullanıcıların bloglara ulaşmasında bir ara basamak olacak. Sosyal medyanın CRM tarafı gelişecek ve bunlar bloglarla desteklenecek.
5) Kurumsal Etki: Kurumsal blogların sayısı ve canlılığı artacak. Kurumlar blog konusunda profesyonel destek alacak ve kendi blog pazarlamasına başlayacak. Kurumsal bloglar kendi aralarında yarışacak.
6) İçerik ve Dizinler: Bloglarda kopyacılık devam etse de kaliteli içerikler artacak. Arama motoru optimizasyonu içerikli bloglar artacak ve bu alanda gelir elde edilecek. Blogların niteliği önemsenecek ve yeni blog dizinleri piyasaya çıkacak. Eski site dizinleri değer kaybedecek.Bu genel tabloyu çizmek zor olmasa da aklımızda olması açısından paylaşmak istedim. Siz de fikirlerinizi ve blogunuzun 2010 planlarını bizimle paylaşabilirsiniz.Umarım bloglarını ihmal edenler artık daha kaliteli ve sürekli bir çizgi yakalar. Yeni yılda herkese iyi bloglamalar. :)