foursquare Sosyal Medya'yı Doğrudan Paraya Dönüştürmenin Yolunu Araladı

foursquare Sosyal Medya'yı Doğrudan Paraya Dönüştürmenin Yolunu Araladı

foursquare_logo_boyfoursquare son zamanlarda çok büyük yükselişte olan lokasyon bazlı bir sosyal ağ. Twitter'dan sonraki "büyük şey" olarak konumlanmış durumda. Kullanıcılarına gittikleri mekanlarda "check in" yapma ve bu mekanlar hakkında kısa ipuçları/yorumlar yazma imkanı sunuyor.

"Check in" ile mekanda olduğunuzu belgelerken aynı zamanda Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda ve site içinde insanları mekana çekebiliyorsunuz, sonrasında da yine yakın çevrenizle deneyim paylaşabiliyorsunuz. Puan sistemi sayesinde kullanıcılar sık takıldıkları mekanların müdavimi olduklarını belgeleme şansı buluyor, puan karşılığı verilen çeşitli badge'ler motivasyonu artırıyor. Aynı zamanda foursquare üyesi olan mekan ziyeretçileri çeşitli indirimlerden anlık olarak yararlanma şansı buluyorlar.

4square2

Mekan içindeki ya da çevresindeki kişilerle iletişime geçme şansı sunan servis, sanal ağlardaki sosyalliği yüz yüze ortama taşımasıyla ve puanlama sistemi ile yarattığı sosyal oyun platformu, sosyal rekabet ile benzerlerinden ayrışıyor.

Şimdilik Amerika, İngiltere, Hollanda, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Kanada'nın bazı şehirlerinde aktif olmasına rağmen onbinlerce aktif kullanıcıya ve platformu benimsemiş yüzlerce mekana sahip. (Mekanlar resmi olarak bağlı değil. Kendileri gerilla promosyon yapıyorlar ya da şirket kaydı yaparak reklam veren oluyorlar.)

4square

foursquare Dennis Crowley adında başarılı genç bir girişimcinin projesi. Crowley daha önceki projesi Dodgeball'u (yine benzer bir LBS projesi) 2005 yılında Google'a satmış ve adından çokça söz ettirmişti. Google'ın projeyi öldürmesi ile birlikte Crowley LBS fikrini bir adım daha geliştirerek platformu sosyalliği ve işi buluşturan bir yapıya taşıyarak playfoursquare ismiyle tekrar ele almış. (foursquare ismi sonradan satın alındı.)

Henüz gelir modeli oturmayan projenin iş modelindeki geliştirmeler sürüyor. Crowley sponsorlu badge'ler ile iş modelini tamamlayacağını düşünüyor. Örneğin bir kişi 10 farklı lokasyondaki Starbucks'a giderse ücretsiz bir kahve karşılığında badge sahibi olacak.

Rakipleri BrightKite, Loopt ve Google Latitude'u kısa ve uzun vadede kıskandıracak olan şirket, ilk seride $1.35 milyonu toplamış durumda ve toplamayı sürdüreceği kesin.

Twitter ve MeetUp yatırımcılarından Union Square Ventures ve Twitter kurucularından Jack Dorsey projenin yatırımcılarından. Projenin diğer yatırımcıları da gelişimine doğrudan katkı sunabilecek isimler. Digg'in kurucusu Kevin Rose, Google ve Paypal'ın melek yatırımcısı Ron Conway de seriye dahil olanlardan.

Kullanıcılar ve yatırımcılar projeyi eğlenceli buluyorlar. Paraya dönüşmesi de an meselesi. Twitter'dan daha verimli bir gelir modeli oluşturabilecek vizyonda. İşletmeler bu şekilde sosyal medyayı ölçülebilir ve daha elle tutulur bir şekilde müşteri sadakati ile buluşturabilecekler.

foursquare benzeri -Twitter ve Friendfeed gibi uygulamaların gelir modellerini uzun vadede destekleyecek- iş ortakları ortaya çıkmaya devam edecektir. Ayrıca bu alandaki boşluklar zamanla böyle zekice işlerle doldurulacak, yani sosyal medyayı doğrudan müşteri yapan modellerin eksikliği giderilecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.