Facebook'un Geleceği Üzerine Düşündüklerim...

Facebook'un Geleceği Üzerine Düşündüklerim...

facebook-logoFacebook nereye gidiyor? Şu anda ne yapıyor, daha önemlisi ne yapmak istiyor?

Bildiğiniz gibi Facebook insanların arkadaşları ile iletişimde olmasını sağlayan bir sosyal ağ. Hepimiz Facebook vasıtası ile yaşadığını öğrendiğimiz orta okul - lise arkadaşlarımızla bir kere buluştuk. Ama ikinci buluşma genellikle olmadı. Çünkü baktık ki, konuşacak bir şeyimiz kalmamış, bambaşka insanlar olmuştuk. Bir geçmişimiz vardı, o da bitmiş. O kadar Web 2.0'dı ki bu süreç, etkileşim, iletişim hepsini içinde barındırıyordu.

Ama öğrendik ki bizim için asıl önemli olan kişilerle bir geçmişimiz olup olmaması değil, bir geleceğimizin olmasıydı. O yüzden ortak ilgi alanlarımızın olduğu kişilere doğru bir platforma kaydık. Bunun klasik bir örneği Friendfeed oldu. Orada internet, reklam, pazarlama dünyası ile ilgili insanlardan yeni bir komünite oluşturduk.

Bir gün aniden Facebook, Friendfeed'i satın aldı. Facebook ne yapmak istiyordu acaba? Benim öngörüm şu yönde; Facebook Friendfeed gibi olmak istiyor! Şu ana kadar gerçekleşen tüm gelişmeler bunu gösteriyor. Friendfeed, zaten şu anda zamanının ilerisinde sosyal ağları kullanan kişilerden oluşan bir platform. Bugün Friendfeed küçük bir kitle tarafından nasıl kullanılıyorsa, yakın zamanda bu kullanım biçimi çoğunluğa yayılacak.

Örneklerim şunlar; Artık bütün sosyal ağlarımızı birbirine bağlayabiliyoruz. Bu konunun üzerine en çok düşen Facebook. Şimdi manuel olarak yapılan bu eylem yakın zamanda otomatik olacak diye tahmin ediyorum.

youtube-facebook-entegrasyonu-hasan-basusta

Bu sadece bir örnek, aynısını hemen hemen her sosyal ağ için yapmak mümkün. Google da bu konuda çok proaktif davranıyor ama Facebook kadar değil. Ben Facebook'u bir ara çok az kullanırken şimdi daha sık kullanmaya başladım. Nedeni ise Facebook ve Friendfeed kullanım amaçlarının birbirine yaklaşmaya başlaması. Aşağıdaki örnek resimde görüyorsunuz. Bir video beğendiğimde bu Facebook ana sayfaya çıkmaya başladı, bir beğeni (like) yaptığımda, arkadaş olduğumda, fotoğraf yüklediğimde...

facebook-hasan-basusta

Direkt mesajlar, fotoğraflar, blogumu takip etme özelliği, grup kurma ve yönetme gibi özellikler hali hazırda Facebook ile Friendfeed arasındaki benzerlikler. Ama Facebook'un hali hazırda Friendfeed'den çok üstün özellikleri var. Bir kere kullanıcı kitlesi çok daha geniş. Etkinliklerimizi oradan yönetebiliyoruz. Widget'lar ile web sitelerini Facebook üzerinden kullanabiliyoruz ve gittikçe diğer sosyal ağlarımızı Facebook üzerinden yönetmeye başlıyoruz, ki buna Friendfeed dahil.

Sonuç olarak bu gelişmeler gösteriyor ki, ileride kullandığımız web sitesi sayısı gittikçe azalacak. Mesela, sosyal ağ olarak sadece Facebook'u kullanacağız. Ona benzer servisler üreten web sitelerinin de geçmişte olduğu gibi Facebook tarafından satın alındığını göreceğiz. Böylece farklı ağlardaki bilgilerimiz tek bir ağda birleştirilerek, o sitenin bizim hakkımızda neredeyse her şeyi bildiğine ve bize ona göre içerik göstereceğine şahitlik edeceğiz. O zaman Web 3.0'a daha yakın bir yapı içerisinde olacak servisler sayesinde kaliteli ve ilgili içeriğe zaman kaybetmeden ulaşma ve bu içeriği paylaşma şansımız olacak... Çok yakın bir gelecekte...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.