Android 2.0'ın Detayları ve Ekran Görüntüleri

Android 2.0'ın Detayları ve Ekran Görüntüleri

android-2Google'ın mobil işletim sistemi Android'in 2.0 (kod adı Eclair) versiyonunun detayları ve ekran görüntüleri ortaya çıktı. Birkaç gün önce Google'ın bahçesine yerleştirilen koca bir ekler pastası ile akıllara gelen Android güncellemesi, (Google neden Android sürümlerine tatlı isimleri veriyor bilmiyoruz) Boys Genious Report'un yayınladığı ekran görüntüleriyle ortaya çıktı.

Şu anda 1.6'ıncı versiyonu bulunan Android işletim sistemi HTC'nin ve Motorola'nın özelleştirilmiş kullanıcı arabirimleriyle daha da renklenmişti. Yeni versiyonda pek çok özelliğin yanında Android'e ciddi sayılabilecek makyajlamada yapılmış.

Andorid 2.0 ile birlikte gelecek yenilikler şu şekilde;

  • Rehber ve uygulama olarak doğal Facebook desteği eklenmiş. Facebook'taki arkadaş listeniz reheberinizle senkronlanabilecek.
  • Microsoft Exchange desteği bu versiyonla birlikte gelecek ve tüm mailler birleştirilmiş bir e-posta kutusunda tutulacak. Yalnız Gmail maillerine bu şekilde ulaşılamayacak. Gmail kullanıcıları şimdi yaptıkları gibi ayrı bir uygulama kullanmak zorunda kalacaklar. Niye böyle bir ayrım yapılmış açıkçası anlayamadık .
  • Yenilenmiş "katman" özelliği bulunan Google Maps uygulamasıyla Wikipedia yazıları, Latitude'deki arkadaşlar gibi kendi özelleştirebildiğiniz bir harita uygulaması yüklü olacak. Uygulamada multitouch özelliği bulunacak ancak patenti Apple'a ait olduğu için iPhone'daki yakınlaştırma hareketinden farklı bir hareket geliştirilecek.
  • Yeni widgetlar eklenecek bunların başında Youtube için hızlı bir şekilde kaydetme ve gönderme yapabilen bir widget geliyor.
  • Kullanımı kolaylaştırması adına menülerde ve diğer ekranlarda çok sayıda iyileştirilmeye gidilmiş.
  • Web tarayıcısısında da iyileştirmeler yapılmış, favicon gibi özellikler eklenmiş.

Daha pek çok kullanımı kolaylaştıracak küçük özellikler eklenmiş ancak sürüm son haline gelmeden konuşmak belki de anlamsız olabilir. Detaylı inceleme için Boys Genious Report'taki yazıyı okuyabilirsiniz.

Özellikle kendi işletim sistemi bulunmayan veya bir işletim sistemine hepten bağlanmamış olan mobil cihaz üreticilerinin desteklemesiyle Android'in büyümesi devam ediyor. Gartner'ın 2012 yılı mobil işletim sistemleri için yaptığı öngörüye göre Android, Symbian'dan sonra pazar en büyük paya sahip mobil ikinci işletim sistemi olacak.

Son dönemde Nokia dışındaki hemen hemen tüm mobil telefon üreticilerinin Android'li telefon çıkarma konusundaki yarışını gördükçe Gartner'ın öngörüsü daha anlamlı geliyor. Özellikle Motorola'nın Verizon ile birlikte iPhone'a birebir rakip olarak konumlandırdığı Droid isimli telefon Android'in geniş kitlelere yayılmasını sağlayabilir.

gartner-mobile-operating-system

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.