Wordpress Dosya Yapısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

wordpress-dosyalari

Wordpress'in kurulumunun anlatmadan önce dosya yapılarını ve bilinmesi gerekenleri anlatmayı daha doğru buldum. Wordpress blog yazılımını Wordpress-tr'den Türkçe olarak, Wordpress.org'dan İngilizce olarak indirebilirsiniz. Ben bu yazıda Türkçe sürümü indirdiğinizi varsayacağım. Wordpress'i indirdikten sonra zip dosyasından çıkartın. Wordpress klasörünüz yukarıdaki resimde görebileceğiniz gibi 3 klasör ve php dosyaları vardır. Şimdi bu klasörleri ve ne işe yaradıkları teker teker anlatacağım.

wp-config.php: wp-config blogumuzun veritabanı bağlantı ayarlarının, dil seçeneğinin vb. ayarlarının kayıtlı olduğu bir dosyadır. Silinmesi veya bozulması durumunda blogunuzda sorunlar çıkması muhtemel. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız oynamamanızı tavsiye ederim. wp-config dışındaki diğer php dosyalarında sorun olmadığı müddetçe, büyük ihtimalle blogculuk hayatınız boyunca hiçbir değişiklik yapmayacaksınız.

Şimdi klasörlere geçelim.

Wp-Admin: Admin klasörü normal bir blogda dokunmanızın gerekmedi bir klasördür. Hatta ileri derece php bilginiz yoksa Wp-Admin klasörüne hiç dokunmayın. Bu klasörde yönetici alanınızın sayfaları bulunmaktadır. Admin alanında değişiklik yapmak çok gerekmedikçe tavsiye etmiyorum.

Wp-Includes: Wp-Includes klasörü hiç dokunmamamız gereken başka bir klasördür. Wordpress'in sınıf yapılarının ve fonksiyonlarının bulunduğu dosyalardan oluşur.

wp-content

Wp-Content: Wp-Content klasörü temalarımızı, eklentilerimizin, dil dosyalarının ve yazılarımızda kullandığımız medyaların (resim, video, dosya) yüklendiği klasörlerdir. Bizimde en çok kullanacağımız değişiklik yapacağımız dosyalar bu klasörde bulunmaktadır.

Wp-Content>themes: themes klasörünün içinde blogumuzun temaları yer almaktadır. Wordpress'in tema dizininden veya başka bloglardan indirdiğiniz temaları bu klasörün içine yükleyerek kullanacaksınız. Bu klasörün içine attığınız temalar blogunuzun yönetici alanında temalar menüsünün altında görüntülenecektir. Temayı seçerek aktive etmeniz yeterli.

Wp-Content>plugins: plugins klasörünün Türkçe karşılığı eklentilerdir. Blogunuzun sizin isteklerinize göre farklı ihtiyaçları olabilir mesela yazılarınızın altında bu konuyla ilgili diğer yazılarınızın listelenmesini isteyebilirsiniz. Wordpress'in bu tür bir bileşeni olmadığı için farklı kişilerin geliştirdiği eklentileri kullanmanız gerekmektedir. İnternet üzerinde basit bir aramayla bulabileceğiniz eklentileri bu klasöre yükleyerek çalıştıracaksınız. Yüklediğiniz eklentiler blogunuzun yönetici bölümünde Eklentiler menüsü altında listelenecektir. Eklentileri aktifleştirmek için aynı menüyü kullanmanız gerekiyor. Yüklediğiniz eklentiye göre tema dosyalarında da değişiklik yapmanıza gerek olabilir.

Wp-Content>uploads: bu klasörün altında yazılarınızda kullandığınız görseller saklanacaktır. Bu yüzden Wordpressi sunucunuza gönderdikten sonra uploads klasörüne yüklemek yapmak için klasörün yazım kurallarını CHMOD 777 yapmanız gerekecektir.

Wp-Content>languages: languages klasörü adından da anlaşılabileceği gibi Wordpress'in dil dosyalarının bulunduğu klasördür. Eğer Wordpress'i Türkçe yüklediyseniz içinde tr_TR.mo isimli bir dosya bulunacaktır.

Wordpress'te ne işe yaradığını bilmeniz gereken dosya ve klasörler bunlardır. Wordpress'i kullandıkça ihtiyaçlarınız doğrultusunda yukarıki dosyalarda düzenlemelerde bulunabilirsiniz. Wp-Content dışındaki dosyalarda yapacağınız değişkliklerin wordpress güncellemeleriyle birlikte yok olacağını unutmayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.