Müşterilerin ihtiyaç duydukları hizmetler için talep yarattıkları, firma ve kişilerin de buna karşılık teklif verdikleri bir servis olan RedBeacon bu yılki TechCrunch50'nin kazananı oldu.
İnternetin en etkili topluluğu karşısında sunum yapan ve Web 2.0 dünyasının en fazla ses getiren organizasyonunda birinci olan RedBeacon aynı zamanda 50.ooo dolarlık ödülün de sahibi oldu.
Çok kısaca özetlediğim RedBeacon elbette tek cümlede anlattığımdan biraz daha fazlasını sunuyor. Sisteme dahil olan tedarikçiler profillerini yaratıyorlar, bir müşteri hizmet almak istediği konuda talebini oluşturduğunda ilgili firmalar listeleniyor ve her birisinden yapılacak olan işle ilgili teklif isteniyor. Bu süreçte tedarikçilere SMS üzerinden bilgilendirme yapıldığının da altını çizelim. Bir sonraki aşamada ise müşterilerle teklifi kabul edilen tedarikçiler arasındaki randevu ayarlanıyor.
Tedarikçilerin ücretsiz olarak profil açabildikleri RedBeacon'da, sadece anlaşılan bir iş sonucunda servis tarafından tedarikçilerden ödeme alınıyor.
Henüz sadece tedarikçi profillerinin oluşturulması için 2 haftalık bir ön yayına başlamış olan servis, 1 Ekim itibariyle öncelikle San Francisco'da aktif çalışmaya başlayacak.
Dikkatli Webrazzi okuyucuları sözünü ettiğim servisin ne iş yaptığını okurken kesin bu fikrin aslında uzun süre önce Türkiye'de kurulmuş olan UygunTeklif.com ile benzer bir modelde çalıştığını farkedeceklerdir. UygunTeklif.com'un çok basitçe yaptığını biraz daha ek özellikli, biraz daha detaylı ve biraz daha makyajlı yapıyor diyebiliriz. Ancak UygunTeklif.com çok havaya girmesin, bu iş modelini 1999 yılında kurulmuş ServiceMagic daha çok ev ihtiyaçlarına yönelik hizmetler için zaten çok daha uzun yıllar öncesinde yapıyordu. :)
RedBeacon'ın kendisini ServiceMagic'den ayırdığı nokta kurucularının sözlerine bakılacak olursa tedarikçilerden kayıt aşamasında ödeme almıyor olması. Ayrıca ServiceMagic'in aksine müşterilerin talep bırakması durumunda da herhangi bir ücret alınmıyor, sadece anlaşma gerçekleşirse para konusu gündeme geliyor.
Geçen sene Twitter'ı kurumsal kullanıma taşıyan Yammer'ın kazandığı ödül bu sene yıl içinde büyüme şansı daha da yüksek olacak gibi duran bir girişime verildi. Ancak RedBeacon'dan çok da etkilendiğimi söyleyemeyeceğim. Gerçek zamanlı web, semantik web, iyice güçlenen web servisleri arası entegrasyon gibi konuların trend yarattığı şu günlerde RedBeacon bana oldukça standart göründü diyebilirim.
Ama bir gerçek var ki, dediğim gibi yıl içinde çok daha fazla adını duyuracak ve daha geniş kitlelere yayılacak... Bu da TechCrunch50 kazananından beklenen bir aksiyon olacağı için RedBeacon'ın bu seninin birincisi olmasını normal karşılıyorum.