Türkiye'de bir süre önce mikro blog alanına giriş yapan yeni bir oyuncudan haberdar olduk. CivilCivil.com isimli girişim sessiz sedası Haziran 2009'da yayına başlamış ancak o dönemde sadece birkaç gün herkese açık olarak üye kabul edip sonrasında sadece mevcut üyeler tarafından önerilen kişileri sisteme almış. Birkaç gün öncesinde de şu anda görebileceğiniz gibi herkese açık olarak yayınına başlamış.
Kurucularının 5 ayda tamamen kendilerinin geliştirdiğini öğrendiğimiz servis, dünyanın en popüler mikro blog platformu Twitter'ın birçok özelliğini bünyesinde barındırmasına karşılık kendi yapısı ve yazılımı üzerinden hizmet veriyor.
Klasik mikro blog servislerinde görebileceğiniz neredeyse tüm özellikleri bünyesinde barındıran CivilCivil.com'un uygulamasını sorunsuz bulduğumuzu hemen paylaşmış olalım.
Günün en çok konuşulan konularını filtreleyerek sunan Twitter'daki gibi bir yapıyı da hashtag (#) kullanarak sistemine entegre eden CivilCivil.com'da şu an için günde ortalama 110 adet mesaj gönderiliyor ve hali hazırda 700 kayıtlı kullanıcı bulunuyor.
Yine kendi girişimleri olan CCResim.com ile de entegreli olarak CivilCivil.com'a resim göndermeye imkan veren servisin bu konuda da problemsiz çalıştığını test ettik.
Henüz SMS entegrasyonu olmayan servisin ilerleyen dönemlerde bu konuda çalışmaları olacağını öğrendik. Şu günlerde bir telekom şirketi ile sürdürülen proje için servisin kurucularından Suray Çalışkan, Twitter'ın Türk kullanıcılar tarafındaki en büyük eksiğini bu şekilde kapatacaklarını söylüyor
Öncelikle kendi jargonunu oluşturup Twitter'daki "Tweet" gibi, CivilCivil.com için "Cıvıltı" tabirini kullanıcılarına empoze etmek isteyen servisin şu anki kullanıcılarının konsantre segmentasyonundan dolayı bunu başarabileceğini tahmin ediyorum. Diğer taraftan mevcut kitlesi ile oldukça temiz bir içerik sunduğunu da belirtmiş olalım.
Tasarımında ve arayüzlerinde biraz daha çalışılması gerektiğini düşündüğüm CivilCivil.com'u model olarak seçtiği Twitter'ı kendine özgü bir havada sunuyor olmasından dolayı beğendiğimizi söyleyebilirim.
Geliştirilmeye açık bu servisin kendi çizgisinde yürüyerek, henüz genele yayılmamış mikro blog kavramının bir noktasından kendi kitlesini oluşturabilme olasılığını mümkün görüyorum. Bunun için yapmaları gereken fark yaratacak ve Türk internet kullanıcısına uygun olacak özellikleri sistemlerine dahil etmeleri. Kişisel görüşüm Twitter'a bağlı kalmadan, FriendFeed başta olmak üzere Türkiye'de yaygınlaşmaya başlayan alternatif platformlara da göz atmaları ve dikkat etmeleri.