android-gm-samsungGoogle'ın mobil cihazlar için geliştirdiği işletim sistemi Android, geçen sene beklenen çıkışı yapamamış ve sınırlı birkaç model arasına sıkışıp kalmıştı. Bu sene ise Android tarafında büyük hareketlilik yaşanıyor. Özellikle son 1 aydır arka arkaya çıkan Android tabanlı cihazlar ile mobil pazardaki Android'li modellerin sayıyı epeyli arttı. Uzun süredir beklediğimiz Android'li telefonlar yavaş yavaş ülkemizde de görülmeye başlandı. İlk olarak General Mobile'ın çift sim kartlı DSTL1'i piyasaya çıktı. Onun arkasından da bugün 3G bağlantı özelliği bulunan Samsung i7500, Turkcell tarafından satışa sunuldu.

General Mobile DSTL1, çift sim kartlı Türkçe Android işletim sistemli telefon olması bakımından dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Teknik detaylarına bakacak olursak, Android'li HTC modellerinde ve Samsung i7500'lerde Qualcomm'un 528 MHz'lik işlemcileri kullanılırken DSTL1'de Marvell'in 624 MHz'lik işlemcisi kullanılmış. Bu açıdan DSTL1, rakiplerine göre biraz daha hızlı olacaktır. DSTL1, 3 inçlik resistif bir ekrana sahip, rakiplerinin hepsi kapasitif ekran kullanırken DSTL1 neden böyle bir seçim yapmış bilemiyoruz ancak rezistif ekranların dokunmatik ekran konusunda yetersiz olduğunu kendi deneyimlerimizden yola çıkarak söyleyebiliriz. Bunların dışında DSTL1, 5 megapixel Sony kamera, 4 GB harici hafıza kartı, bluetooth ve FM radyo ile birlikte geliyor.

Cihazın en önemli eksikleri ise 3G bağlantı ve GPS desteğinin bulunmaması, bu özelliklerin bulunmama nedenini bilemiyoruz ancak aklımıza çift sim kart yüzünden oluşabilecek sorunlar geliyor. General Mobile DSTL1, 799 TL'den satılıyor.

Ülkemizde satılacak (bugün başlanacağı söyleniyor) diğer Android'li telefon olan Samsung i7500 ise Turkcell tarafından piyasaya çıkartılıyor. Bugün itibariyle satışa sunulan ürün, peşin veya kontratlı olarak satın alınabilecek. Kontratsız olarak 469 €'ya satılacak olan Samsung i7500'ü, Turkcell aboneleri 18 ay kontrat ile ayda 92 TL ödeyerek sahip olabilecekler. 8 GB hafızaya sahip olan ürün 5 megapixel kamerası, EDGE, 3G, Wi-Fi bağlantıları, GPS özelliği ve 16 GB'a kadar microSD kart desteğiyle birlikte geliyor. Turkcell'in 3G kampanyasıyla ülkemizde satışına başlanan bir diğer cihaz olması bakımında 3G'nin mobil cihaz sektörüne getirdiği canlılık bir kere daha görülüyor. (Turkcell sitesine halen Samsung'u sitesine koymamış kandırılmış olabilir miyiz acaba)

Akıllı telefon dünyasına yeni bir soluk getiren Android işletim sistemi, ülkemizde sadece 2 telefon ile temsil edilse de Android'li telefonların sayısı hızla artıyor. Özellikle HTC'nin Magic, Hero, Tattoo gibi birden çok modeli var ama hiçbirinin satışı ülkemizde yapılmıyor. LG ve Motorola'da Android kullanan telefonlarını kısa süre önce tanıttı ancak onların gelmesinden açıkcası pek umutlu değilim. Android işletim sisteminin yayılması büyük oranda daha fazla sayıda model olmasına bağlı, umarız yakında pek çok Android'li model raflardaki yerini alır.

Android işletim sistemine merak duyuyorsanız, Android odaklı özel yayın yapan AndroidTürkiye'ye mutlaka bir göz atın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.