WordPress'ten RSSCloud İle Anlık Bilgilendirme Atağı

WordPress'ten RSSCloud İle Anlık Bilgilendirme Atağı

Açıklama: Gürkan OLUÇ, yaklaşık olarak 3 yıldır profesyonel olarak web uygulamaları geliştirmektedir. Sosyal ağlar ve WordPress uygulamalarının geliştirilmesi konusunda başarılı çalışmalar yürütmektedir ve bu yazısı konuk yazar olarak Webrazzi’de yayınlanmıştır.

fastestcarWordPress.com üzerinde bulunan tüm bloglar artık RSSCloud özelliğine sahip olan tüm RSS okuyucularına anlık olarak ulaşabilecekler. Şu an bu özelliği destekleyen yalnızca 2 tane RSS okuyucu olsa da bunun yakında değişeceğini umuyorum. River2 ve LazyFeed yazılımları şu an bu özelliği destekleyen yazılımlar.

RSSCloud yeni bir teknoloji değil aslında, RSS 2.0 standardıyla gelen ve 2001 yılından beri bulunan bir teknoloji. Ancak günümüzde anlık bilgilendirmenin sürekli olarak önem kazanması sebebiyle yeni yeni önem kazanan, destek gören bir teknoloji.

7 Eylül'den itibaren RSSCloud destekleyen RSS Okuyucular, WordPress.com üzerindeki herhangi bir blogda içerik girildiği anda içeriğe erişebiliyor olacaklar. Böylece RSS beslemesine yeni bir içerik geldi mi, gelmedi mi diye 30 dakika yada 1 saat gibi periyotlarla sürekli olarak RSS beslemesini kontrol etmek zorunda kalmayacaklar. Bunun hem kullanıcılar açısından hem de servisler açısından çok sevindirici bir gelişme olduğu kesin.

RSSCloud'un yaptığı iş kısaca özetlemek istersek. Blog üzerinde yeni bir içerik yayınlandığında, kendisini destekleyen RSS Okuyuculara ping atarak "Hey! x.com üzerinde yeni bir öge var!" demek. Böylece bloglar üzerinde oluşan içerik yazıldıktan sonra çok kısa bire süre içerisinde o RSS beslemesini takip eden belki 10, belki 10000 kişiye anında ulaştırılabilecek.

Şu anda pazarın tartışmasız en çok kullanılan ürünlerinden biri olan Google Reader maalesef bu teknolojiyi henüz desteklemiyor. Ancak benzer mantıkla çalışan ve geçtiğimiz günlerde Facebook tarafından satın alınan FriendFeed, Google ile ortaklaşa geliştirilmiş olan bir teknoloji olan PubSubHubHub protokülünü kısmen de olsa destekliyor. Wordpress.com gibi binlerce içerik kaynağı sağlayan servislerin RSSCloud teknolojisini desteklemesiyle yakın zamanda bu teknolojiyi de destekleyeceğini söylemek çok uçuk bir tahmin olmaz sanırım.

Bu değişiklik sektörde birçok şeyin değişmesine neden olabilir. Twitter gibi microblogging servisleri yanında anlık bilgilendirme konusunda biraz zayıf kalan blogların tekrar Twitter ile savaşabilecek seviyeye gelmesi, bloglar üzerindeki içeriğin hızla insanlara ulaşarak beklenenden çok daha kısa sürede, çok daha fazla etki yaratması gibi bir çok durumu ortaya çıkarması muhtemel.

Gelişi ile insanların interneti takip ediş şeklini değiştiren RSS teknolojisinin artık real-time (gerçek zamanlı) olarak çalışıyor olması neler ortaya çıkaracak bakalım. Bekleyip görmek lazım.

WordPress'in RSSCloud eklentisini de şimdiden yüklemenizi öneririm.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.