Tablet PC'ler Netbook'ların yerini alabilir mi?

crunchpad_or_archos

Netbooklar son 2 senede hayatımıza giren ve vazgeçilmez olan cihazlar. iPhone ile birlikte dokunmatik ekran teknolojisinin hayatımıza girmesinin ardından bilgisayar üreticilerinin tablet pc modelleriyle ilgili planlar yaptığı sıkça duyuldu. Bu alandaki fırsatı farkeden Techcrunch'ın kurucusu Michael Arrington 1 sene önce sadece internette sörf yapmaya yarayacak bir Tablet PC üreteceklerini ve fiyat aralığının $200 ile $300 olacağının açıkladı. Üzerinden bir yıl geçti ve CrunchPad'in prototip çalışmalarını gördük. Bu ayın sonunda ise kesinleşmiş prototipini göreceğiz. Satışa sunulacağı tarih belli olmasa da CrunchPad'i merakla bekleyen bir kitle oluştu. Ancak CrunchPad piyasadaki tek ürün değil.

Dokunmatik ekranlı MP3 çalarlar ve araç içi LCD ekranlar üreten Fransız firması Archos da deneyimli olduğu bu teknolojiyle Tablet PC üretimine başladı. Archos, internet medya tableti olarak 5 inç ve 7 inç ekran boyularında 2 modelini satışa sunmuştu. CrunchPad'in asıl rakibi olacak olan ve geçtiğimiz aylarda fuarlarda boy gösteren Archos 9, 8.9 inç ekran boyutuna sahip ve Windows 7 kurulu olarak gelecek. Teknik olarak güçlü bir sistem olan Archos 9, 1.2GHz Atom işlemcisi, 1 GB Ram, 120 GB'a kadar disk alanı, web kamerası, Bluetooth ve Wi-Fi bağlantı seçeneği sunuyor. €450 ile €500 arasında fiyatlandırılacağı düşünülen Archos 9 rakiplerine göre oldukça pahalı.

7-02-09archos91

Laptopların netbooklara evrim geçirişini son 2 yıldır izliyoruz. Şimdi netbooklar dokunmatik ekranlarla yeni bir gelişim gösteriyorlar. Bu iki ürünü karşılaştıracak olursak CrunchPad'in sadece gerekli minimum özelliklere sahip bir net cihazı olduğunu görüyoruz. CrunchPad'in ekran boyutunun 12 inç olması internet kullanımınında rakibine göre rahatlık sağlayacağı aşikar, fiyat olarak da $300 uygun görünüyor. Archos 9 ise Windows 7 desteğiyle teoride herşeyi yapabilir gibi görünse de performans olarak her işi yapmaya yeterli olamayacağını görüyoruz. Cihazın performansını belirleyen etkenlerden biri de Windows 7'nin performansı olacak.

Asıl soruya gelecek olursak bu cihazlar ülkemizde satılacak mı? Yoksa internetten almak veya yurtdışından gelen bir tanıdığımızdan istemek zorunda mı kalacağız?

Cihazların asıl sorunları mobil internet bağlantıları olmaması. Cihazların 3G desteği olsaydı şu sıralar rekabet içinde olan GSM şirketlerimizin kesinlikle dikkatlerini çekebilirlerdi.

Apple'ında gizli gizli bir dokunmatik Tablet PC üzerinde çalıştığı söylentilerini unutmayalım. Eğer Apple günün birinde böyle bir ürün çıkartırsa piyasadaki diğer şirketlerin işi çok zorlaşacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.