project-natal1

E3 konferansının dün yapılan ilk oturumunda Microsoft yeni ürünlerini tanıttı. Birçok yenilik duyurdular ancak en çok Project Natal ilgi çekti. Project Natal, Xbox 360 için geliştirilmesi devam edilen bir kontrol aracı ancak ortadaki tek araç kendi vücudumuz oluyor. Nintendo Wii'nin ilk tanıtıldığında kablosuz bir alet ile uzatan oyun oynamak ne kadar yenilikçi gelmişti, Microsoft bunu bir adım öteye taşıyor ve hiç kontrol cihazı olmadan tamamen vücut hareketleriyle oyun oynamamızı ve daha birçok aksiyonu yerine getirmemizi sağlıyor.

Macworld 2007'de Steve Jobs, iPhone'un dokunmatik ekranını "en iyi işaret aracınız işaret parmağınızdır" diyerek tanıtmıştı, sanırım en iyi kontrol aracınız kendi uzuvlarınızdır dersek Jobs'un mantığına göre doğru birşey söylemiş oluruz. Bu perspektiftan bakacak olursan, Microsoft varoluşunun başından beri en dişli ve en yaratıcı rakibi Apple'a bir çalım daha attı. Apple'ın bu kontrolü kullanabileceği bir cihazı yok. Bu yüzden, bu yeni teknolojiyi kendisine rakip olarak görmeyebilir. Ancak yıllardan beri Apple'ın bitmek bilmeyen Microsoft bizden esinleniyor serzenişi büyük ihtimalle bir kez daha kulaklara çalınacak.

Project Natal'ın çıkışı tabi ki en çok rakip oyun konsollarına zarar verecek, Wii ve Play Station, özellikle Play Station bu kontrolöre karşı yeni birşey çıkartmak zorunda kalacaktır.Tabi ki bu süregelen çekişmeler her zaman olduğu gibi yine son kullanıcıya yarıyacak.

Project Natal, XBox'a bağlanan bir sensörlü kameradan oluşuyor. Kamera karşısındaki kullanıcının vücudunu tarayarak hareketlerini bire bir oyuna-uygulamaya yansıtıyor. Uygulamaya göre tam veya bölgesel vücut taraması yapılarak kontrol sağlanabiliyor. Bu kadarı yetmezmiş gibi birde çoklu kontrol imkanıda sunulabiliyor. E3'te yayınlanan tanıtım videosunda da görebileceğiniz gibi bir kullanıcı arabayı sürerken diğer kullanıcı araba pit stopa girdiğinde lastikleri değiştirme gibi aksiyonları yerine getirebiliyor. Çoklu kullanıcı imkanı spor ve savaş oyunlarında en çok kullanılacak özellik olacağını tahmin etmek çokta zor değil.

Şimdilik çıkış tarihi, teknik detaylar ve fiyatı da dahil olmak üzere hiçbir detayı verilmeyen Project Natal, piyasaya çıktığında elektronik mağazaların önünde uzun kuyruklara sebep olacaktır. Videoları seyretmeyi unutmayın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.