E-ticaret sitelerinde satılan ürünler arasında kıyaslama hizmeti sunan ve bir GittiGidiyor iştiraki olan Cimri.com yeni tasarım ve özelliklerini ilk kez Webrazzi ile paylaştı. Şirketin kurucusu ve GittiGidiyor ortaklarından Aydonat Atasever ile yaptığım görüşme sırasında Cimri.com'un yeni versiyonu dışında şirket hakkında önemli bilgileri de aldım.
Mayıs 2008'de beta olarak yayına girdiğini duyurduğumuz Cimri geçen zaman içinde günlük ortalama 30 bin ziyaretçi alır konuma gelmiş. Bir süredir sadece GittiGidiyor ve şirketin ortağı olduğu siteler üzerinde reklamları dönen Cimri, şu günlerde Mayıs başı itibariyle başlayacak ve televizyonu da kapsayacak olan yeni bir reklam kampanyasının hazırlıkları içindeymiş.
Ekran görüntüleri ilk kez Webrazzi ile paylaşılan ve yazının devamında görebileceğiniz tasarıma bugün içinde geçmesi planlanan Cimri, kategori ve ek özellikler tarafında da yenilikler getirmeye hazırlanıyor.
Bir süre önce listelenen ürünler ile ilgili uzman yorumlarını sistemine dahil eden Cimri bu konuda Erdal Kaplanseren'in liderliğinde bir çalışmaya başlamıştı. Kullanıcı yorumlarının yanında editörün yorumu şeklinde yer alan bu yorumlar yeni tasarımla birlikte çok daha ön plana çıkartılmış.
Şahsen görüşmemiz esnasında yönetimin de bu özelliği destekleme düşüncesinde olduğunu görünce, geniş ürün gamında bu tür editör yorumlarının ve puanlamaların yapılmasının Cimri'yi çok farklı bir pozisyona taşıyabileceğini düşündüm. Açıkcası ülkemizde çoğunlukla dağınık ve her ürün için bulunamayan bu tür yorumların merkezi olarak sunulması değerli olabilir. Bir süre sonra Cimri bu yorumları e-ticaret siteleriyle paylaşmaya da başlarsa şaşırmayın derim.
Yeni tasarımla birlikte mevcutta yer alan fiyat alarmı özelliğinin yanında bir de yorum alarmı dahil edilmiş. Cimri.com'un içerik tarafında da zenginleşeceğinin belirtisi olarak bu özellik de yukarıdaki görüşümü destekliyor.
Bu tasarım değişikliğine bir tür kullanılabilirlik dokunuşu da diyebiliriz aslında. Çünkü şirket bir süre önce ciddiyete büründürdüğü logosu ile sitenin genel yüzünü zaten değiştirmişti. Bugün konuştuğumuz yeni arayüzlerle ise daha çok detaylara ve kullanıma odaklanılmış gibi duruyor. Sözü çok fazla uzatmadan Cimri'nin yeni tasarımını merak eden okuyucularımız için paylaşıyorum.
Cimri.com'un yeni kategorilerinden birisi olacak olan Çiçek kategorisi fiyat kıyaslama konusunda yeni bir alan açmasının yanında, kullanıcılar için özellikle özel günlerde büyük değer yaratacak diye düşünüyorum. Bu bölümün ekran görüntüsünü çok farklı olacağını düşündüğüm için özellikle aldım.
Aydonat Atasever'le görüşürken Cimri'nin iş modeli, mevcut durumu ve hedefleri hakkında da konuştuk. Webrazzi okuyucuları için değer yaratacağını düşündüğüm bir rakam olarak Türkiye'de online alışveriş yapan kullanıcı sayısını şirket 800.000 olarak baz alıyor. Şu an için Cimri'nin hedef kitlesi de bu 800 bin kişi olarak belirlenmiş.
Anlaşmalı e-ticaret sitelerine ürün sayfalarından gerçekleştirilen tıklamalar ile gelir elde Cimri'nin günlük kullanıcılarının ise ortalama %35'i tıklamayı gerçekleştiriyormuş. Oldukça yüksek bulduğum bu rakamın ilgili e-ticaret sitesinde satışa dönüşme oranı ise %1'miş. Bu ölçüm ise e-ticaret sitelerinde bulunan Cimri kodlarından ya da direkt site yetkililerinden alınıyormuş. Çok kabaca bir hesap yaptığımda Cimri sayesinde günde yaklaşık 100 kişinin e-ticaret yaptığını tahmin etmem yanlış olmayacaktır.
Bu arada entresan bir bilgi olarak söz konusu %1 oranının global kıyaslama sitelerinde - OCS (Online Comparison Shopping) - bu şekilde olduğunu paylaşmak isterim.
Son olarak Aydonat Atasever'le görüşürken Cimri için bir tür widget planlarının olduğunu da öğrendim. Detay vermek istemedi ancak anladığım kadarıyla burada iki model üzerinde duruluyor. Ya CrunchBase şeklinde haber altına eklenebilen ürün bilgisi kutuları, ya da LinkedIn'in sağladığı türden linkin üzerine tıklandığın bilgiyi görüntüleyen bir yapı olacağını tahmin ediyorum.