Fransız Polisi Açık Kaynaklı Yazılımlara geçerek 50 milyon Euro tasarruf etti!

france-linuxFransız Ulusal polisi, 2004 yılında başlattığı programla, kullanıdığı bilgisayarları adım adım açık kaynak kodlu yazılımlara geçiriyor. Bu şekilde milyonlarca euro tasarruf elde edilmesi planlanıyor. İşletim sistemi olarak Windows'tan Ubuntu'ya geçmek uygun bulunmuş ve şu anda 5000 bilgisayar Ubuntu'ya geçirilmiş ve yıl sonuna kadar 15000 bilgisayarın daha dönüşümünün tamamlanması planlanıyor. Avrupa Komisyonu Açık Kaynak Gözlemevi'nin son yayınladığı rapora göre 2004 yılından beri BT bütçesinde 50 milyon Euro yani %70 oranında tasarruf sağlanmış.

2004 yılında alınan açık kaynak yazılımlara geçiş kararının ardından, 2005 yılında ilk olarak Microsoft Office'den vazgeçilerek tüm teşkilatta Open Office'e   geçilmiş. Ofisin arkasından Firefox ve Thunderbird dönüşümleri gerçekleştirilmiş. 2006 yılında Windows Vista'nın çıkmasının arkasından bir an önce Ubuntu geçişine karar verilmiş.

Microsoft'un Vista'nın çıkışının arkasından XP'den Vista'ya geçişte gerekecek eğitim masrafları Ubuntu geçişini hızlandırılmasının ana sebebi olarak ortaya çıkıyor. Vista'nın yüksek sistem gereksinimleride cabası. Kısaca Fransız polisi doğru bir zamanda doğru hamlelerle milyonlarca dolar tasarruf sağlamayı başarmış. 2015 yılına kadar tüm teşkilattaki toplam 90000 bilgisayarda dönüşümün tamamlanması planlanıyor.

open-source-solutions

Türkiye de yaklaşık olarak aynı yıllarda Tübitak bünyesinde Pardus isimli bir Linux versiyonu geliştirtirerek aynı dönüşümü gerçekleştirmeye çalıştı. Pardus' un 30 Ocak 2009'da yayınlanan son sürümü Canis aureus'u indirerek deneyebilirsiniz. Pardus; Mit, Genelkurmay, Dışişleri, RTÜK ve Emniyetin bazı birimlerinde kullanılıyor. Ne yazık ki dönüşümün son durumuyla ilgili bir bilgiye ulaşmak mümkün değil. Pardus'un en son basın bülteni 2007'nin Mart ayında yayınlanmış.

Pardus çalışmaları ilk başladığında milli işletim sistemi olarak tanıtımları yapılmış ve büyük umutlar bağlanmıştı. Son dönemde ise ortalarda pek görünmüyor dersek yanlış konuşmuş olmayız. Özellikle Pardus projesinde çalışan insanların özel sektörde çok talep edilmesi ve transfer edilmesi projenin hızının kesilmesine sebep olmuş olabilir. Devlet kurumlarında pardus dönüşümü konusunda sağlıklı bilgi alabilirsek bunu başka bir yazının konusu olacaktır. Elinde güncel bilgisi olanlar yorum bırakabilir veya iletişim formumuzdan bizimle iletişime geçebilirler.

Kaynak : ArsTechnica

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.