Twitter kullananlar bilecektir, servis kapsamında arama özelliği sadece anahtar kelime bazındadır ve mesajlar genellikle kısaltılmış site adresleri ile gönderilir. Yani, webrazzi.com şeklinde bir arama yaptığınız takdirde kısaltılmış URL'lerin nereye gittiğini göz önüne almayan Twitter'dan beklediğiniz sonucu alamazsınız. BackType isimli servisin yeni ürünü olan BackTweets bu ihtiyacı görmüş ve Twitter üzerinde linkleri aramaya yarayan bu inovatif servisi hayata geçirmiş.
Basit bir arayüz, işe yarar, verimlilik sağlayan bir servis ve dünyanın en popüler Web 2.0 girişiminin yapmadığını yapan bir girişim... BackTweets gibi servisleri herzaman çok sevmişimdir. Bir ihtiyacı belirleyip, pek fazla ayrıntıya takılmadan, tamamen hedefe odaklı ürünlerdir bunlar.
Her ne kadar servisin bağlı olduğu BackType başlı başına güzel bir iş yapıyor olsada BackTweets'in tek başına da büyük değer yaratacağını düşünüyorum. BackType'ı bilmeyenler için kısaca özetlemem gerekirse, web üzerinde farklı sitelerde yazdığınız yorumları merkezi bir noktada birleştiren ve buna bağlı olarak bir konu hakkında nerelerde ne tür tartışmalar dönüyoru takip etmenizi de sağlayan bir servistir.
Tekrar BackTweets'e dönecek olursam, zamanında Twitter'ın bir türlü hayata geçiremediği arama özelliğini piyasaya sunan Summize'ın sonunda Twitter tarafından satın alınması örneği inanıyorum ki tüm Webrazzi okuyucuları tarafından biliniyordur. Bunu yazarken BackTweets'in geleceği hakkında tahminde bulunmak ya da "satılır" gibi bir fikir sunmak amacında değilim, ki zaten böyle olacağını düşünmüyorum. Sadece Summize'ın da yaptığı gibi belirli bir açığa odaklanıp kullanıcılar için değer yaratmanın uzun soluklu bir projede başarıyla sonuçlanabileceğinin örneği olduğu için dikkat çekmek istiyorum.
Bu tür projeler genellikle yaratıcısına uzun süre herhangi bir maddi geri dönüş sağlamazlar ancak belirli bir kullanıcı kitlesi yakalanabilirse ve yaratılan tecrübe paylaşılmaya başlanırsa çoğu zaman Summize örneğinde olduğu gibi asıl servisin, kullanıcı algısında bile olsa, bir numaralı yol arkadaşı konumuna gelebilirler.
BackTweets'in henüz bir API'si yok, ancak eğer olursa sağlayacağı kolaylık sayesinde özellikle içerik filtreleme ve düzenleme üzerine çalışan birçok servis için de değerli bir iş ortağı olabilir. Örnek: TechFuga, SocialMedian, TechMeme vs...
Yazımın başında da belirttiğim gibi, BackTweets gibi servisleri herzaman sevmişimdir. Eğer siz de bir Twitter kullanıcıysanız ve blogunuza verilen linkler, ya da belirli bir siteden paylaşılan haberlere ulaşmak gibi bir amacınız varsa denemenizi tavsiye ederim.