Faili Meçhul Kıyak!

faili_mechul_kiyak_2Keyifli yazılarına büyük değer verdiğimiz ülkemizin önemli bloglarından Fikir Atölyesi'nin sahibi Tunç Kılınç'ın başlattığı Faili Meçhul Kıyak hareketi sosyal medyada hızlı bir şekilde yayılıyor. Herhangi bir yerde herhangi bir kişiye tamamen anonim olarak yapacağınız "kıyak" ile beraber "Faili Meçhul Kıyak" kartını da bir şekilde iliştirmenizle son bulan bu hareket, bünyesinde fazlasıyla pozitif bir sosyal sorumluluk değeri barındırmasının yanında sosyal medyanın viral gücünü de ortaya koymaktadır.

Tunç Kılınç'ın yaklaşık 10 gün önce blogundan duyurduğu ve bir oyun olarak başlayan Faili Meçhul Kıyak Hareketi çok hızlı büyümesinin yanında kısa süre içinde oldukça da fazla tecrübe yaratmış durumda. Tunç'un blogundan kendisine gönderilen tecrübeleri paylaştığı yazısı hareketin gelişimini anlamak adına güzel örnekler sunuyor.

“Dün gece, A4′ü çıktı olarak aldım ve aklımdaki bir kaç ufak fikiri hayata geçirdim. Birincisi, gittiğim bir mekan’da tanımadığım bir masanın hesabını ödeyip, hesap olarak kartı yollatmak oldu.

İkincisi, bazı alışveriş merkezlerinde ve sinemalarda masaj koltukları olur. Bu masaj koltukları 1 TL’lik (değişebiliyor) bozuk paralar ile çalışıyor. Ben de, insanlar kullanabilsin diye 5 adet 1 TL’yi makinanın yanına koyup paraların altlarına kartlardan birini yerleştirdim.

Üçüncüsü de benzer şekilde, Starbucks’a girip benden üç kişi sonra ilk gelen kişiye bedava Frappucino ve yanında kartlardan birini vermelerini istedim. Kızın suratında ki gülümsemeyi görmeliydiniz.”

Peki Faili Meçhul Kıyak (FMK) kapsamında neler yapılabilir? Bu konuda da Fikir Atölyesi'nde örnekler paylaşılmış.

  • Köprü gişesinde arkadaki arabanın parasını vermek ve hızla uzaklaşmak. Gişe görevlisinden kartı arkadaki arabanın şöförüne vermesini rica ediyoruz.
  • Karta ataçlanmış 10 TL’lik bir banknotu yolda düşürmek.
  • Birinin posta kutusuna gelen elektrik veya su faturasını alıp, ödemek. Sonrasında faturayı makbuz ve kartla beraber posta kutusuna geri koymak.
  • Vapur iskelesinde veya metroda turnikelerden birinin üstüne karta ataçlanmış bir jeton bırakmak. Sipariş verdiğimiz (bir alana ikincisi bedava) pizzayı komşumuzun zilini çalarak kapısına bırakıp kaçmak (kart pizza kutusunun içinde.)
  • Apartmanda kapı önlerine konan çöp torbalarını kapıcıdan önce toplamak ve kartı kapıcının oturduğu evin kapısının altından içeri atmak.

FMK hızlı bir şekilde yayılıyor. Eğer önümüzdeki günlerde klasik medyada konuyla ilgili haberler görmeye başlarsanız hiç şaşırmayın derim.

Sözü fazla uzatmadan herkesi Faili Meçhul Kıyak hareketine katılmaya davet ediyoruz. FMK hareketi kartlarını PDF, Word ya da Jpeg olarak Fikir Atölyesi'ndeki ilgili linklerden indirebilirsiniz.

Tebrikler Tunç, üzerinde sosyal medya araştırmalarında uzun uzun konuşulacak, ayrıca son derece de "değerli" bir işe imza atmış oldun.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.