Ekonomik krize inat Apple kazanmaya devam ediyor

Ekonomik krize inat Apple kazanmaya devam ediyor

Apple, 2008 yılına ait son finansal rakamlarını açıkladı (finansal yıl olarak açıklanan rakamlar 2009 ilk çeyrek rakamları olarak geçiyor). Şirket, Ekim – Aralık 2008 döneminde üç aylık rakamlara göre tarihinin en yüksek gelirini elde ederek 10.17 milyar dolarlık satış yapmış ve net kârı 1.61 milyar dolar olmuş.

Birçok firmanın ayakta kalmaya çalıştığı ekonomik kriz ortamında, Apple’ın açıkladığı rakamlar, bu dönemi oldukça başarılı geçirdiklerini gösteriyor. Özellikle iPhone satışlarının son çeyrekte biraz yavaşlasa da, yıllık hedeflerin çok üzerine çıkmış olması Apple’ın en büyük başarısı. Ayrıca son çeyrekte satılan 22.727.000 iPod ve 2.524.000 Mac de Apple için öne çıkan rakamlar arasında.

2008 takvim yılı rakamlarına göre Apple, 4.363.000'i son çeyrekte olmak üzere toplam 13.7 milyon iPhone satmış. Bu inanılmaz rakamda iPhone 3G’nin başarısı ve çok kısa bir zamanda 70’den fazla ülkede satışa sunulmuş olmasının büyük bir etkisi olduğu kesin. Bu son rakamlarla beraber ilk iPhone’un piyasa çıktığı günden beri toplamda 17 milyon iPhone satılmış.

iPhone’un yüksek satış oranlarında App Store servisinin yarattığı pazarın da büyük payı olduğunu düşünüyorum. Zaten App Store’un rakamları da bunu destekler nitelikte. Servisin hayata geçmesinden bugüne kadar, App Store’da yer alan yaklaşık 15.000 uygulama tam 500 milyon defa yüklenmiş. Bu da satılan her iPhone başına yaklaşık 30 yükleme demek.

iPhone bu dönemin yıldızlarından biri gibi dursa da, mobil cihazlar pazarında 2009 yılında çok daha fazla rekabet olacak gibi duruyor. Google Android tabanlı G1’in yeni modeli olan T-Mobile G2 ve Palm’ın yeni modeli Pre, 2009’da yüksek beklentilerle piyasa çıkacak olan telefonlar arasında. Ayrıca Nokia’nın ilk dokunmatik ekranlı N serisi telefonu olacak olan N97’de 2009 yılında rekabete dahil olabilecek ürünler arasında yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.