CES 2009'da öne çıkan ürünler

Dünyanın en önemli tüketici elektroniği fuarı Consumer Electronics Show (CES) 2009, Amerika’nın Las Vegas şehrinde 8 – 11 Ocak arasında yapıldı. Ben de geçtiğimiz Cumartesi günü bir günlüğüne bile olsa bu önemli fuarın havasını solumak için Las Vegas’a gittim. Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı bu senede binlerce katılımcısı ve iki ayrı oteldeki etkinlikleri ile önemini yitirdi söylentilerinin aksine yine muhteşem geçti ve yaklaşık 2800 firma 20000 ürün tanıttı.

Bu sene fuarın parlayan yıldızı ve en çok konuşulan ürünü kesinlike Palm Pre. 2009’un mobil cihazların yılı olacağını hemen hemen herkes söylüyor. CNET tarafından düzenlenen CES 2009’un en iyilerinin belirlendiği ödüllerde de Palm Pre bu senenin en iyi ürünü seçildi. Uzun süredir BlackBerry üreticisi Research in Motion (RIM), Nokia ve Apple gibi firmaların arasında adı anılmaz olan Palm, Palm Pre ile CES’de 2009 yılına çok iyi bir başlangıç yapmış oldu. Palm Pre 2009 yılında akıllı telefonlar ve mobil cihazlar arasındaki rekabetin çok kızışacağının bir göstergesi aslında.

Palm Pre hakkında söylenebilecek çok söz var. Ama en önemlisi Palm Pre’nin iPhone kadar iyi bir web tarayıcısını ve dokunmatik ekranı kayarak açılan BlackBerry tarzı bir klavye ile buluşturması. Kısacası herkesin uzun süredir görmek istediği iPhone artı BlackBerry karması ideal telefon arayüzünü sağlamış olması. Palm tarafından yeni geliştirilen Pre’nin işletim sistemi WebOS de birçok uzman tarafından çok başarılı bulunmuş. Yeni işletim sisteminin sosyal ağlar ve arama motorları ile etkileşim içerisinde çalışan bir yapısı olması da Pre’yi farklılaştırıyor. Örnek olarak kontak listenizden birinin üzerine geldiğinizde, onun Facebook’daki profil güncellemelerini de görebiliyorsunuz.

Mobil sosyal ağların 2009’un en gözde trendlerinden biri olacağını herkesin konuştuğu bu günlerde, Palm’ın sosyal ağlarla entegre çalışan bir işletim sistemi geliştirmesi çok doğru bir tercih olmuş. Bakalım 2009 ikinci yarısında piyasaya sürüldüğünde tüketicilerden nasıl tepkiler alacak. Fakat şimdiden 2009’un mobil teknolojiler açısından çok hareketli geçeceği ortada.

Bilgisayar modelleri arasında bence bu senenin önemli yeniliklerden bir tanesi Sony’nin tanıttığı 8 inçlik P serisi mini laptoplar. Netbooklara göre çok daha gelişmiş bir yapısı olan ve Vista kullanan Vaio P serisinin 2009 yılında mini laptop/netbook pazarını daha da hareketlendireceğini düşünüyorum. Fakat P serisinin Asus Eee ve Dell Mini 9 tarzı netbooklardan daha pahalı olması planlanıyor.

CES 2010 ile ilgili en çok merak edilen konu ise bu sene MacWorld konferansına son defa katılan Apple’ın CES 2010'a katılıp katılmayacağı. Ben Apple CES 2010'a katılacağını düşünüyorum. Aynı fuarda arka arkaya Microsoft ve Apple açıklamalarını görmek çok keyifli olacak.

(Palm Pre görsel kaynak: CBS)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.