Microsoft - Yahoo! dedikoduları devam ediyor

Dün John Waples imzasıyla Times Online'da yayınlanan yazıyla Microsoft'un Yahoo satın almasıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre Microsoft, Yahoo'ya $20 milyar teklif etmiş ve bu teklif sadece Yahoo'nun arama motoru tarafıyla ilgiliymiş. Bu yeni iddia blogosfere öyle bir düştü ki her yerde bu konu tartışılıyor.

Yahoo'nun son dönemini hatırlatacak olursak. Mart ayında Microsoft'un 46 milyar dolarlık teklifini reddeden Yahoo, Google ile reklam anlaşması yapmıştı. Fakat bu anlaşma rekabet korkuları yüzünden eleştiri almış ve Google anlaşmadan geri çekilmişti. Bundan bir süre sonra Jerry Yang, Yahoo CEO'luğu görevini bırakacağını duyurdu ve şu anda yönetim kurulunun yerine geçecek kişiyi bulmasını bekliyor.

Bu kadar kötü olayın arka arkaya gelmesi ve global finans krizinin de etkisiyle Yahoo hisseleri 9 dolar seviyesine geriledi. Geçen hafta, Microsoft'un teklifini reddeddiği için uzun süredir Jerry Yang'i devirmeye çalışan Carl Icahn daha çok Yahoo hissesi alarak, Yahoo'nun yaklaşık %5.5 ine sahip oldu.  Yahoo'nun hisse değeri şu anda $11.51. Böylece Yahoo'nun değeri yeniden $16 milyar seviyesine çıktı.

İddiaya gelecek olursak, konuşulan anlaşma ilk aşamada bir yönetim anlaşması olacak. Microsoft, Frazier Miller ve Ross Levinsohn yönetime dış bir kaynaktan $5 milyar sağlayacak. Bu parayla Yahoo'nun %30 hissesini satın alacak olan ekip, buna karşılık Microsoft'a Yahoo arama motorunun 10 yıllık işletim hakkını bırakacak. Ayrıca anlaşmadan sonraki 2 yıl içinde Microsoft Yahoo'nun arama işini $20 milyar'a satın alma hakkına sahip olacak. Anlaşmayla birlikte Yahoo'nun gelirinin yıllık $2 milyar artması bekleniyor.

Yıllık $40 milyar olan internet reklam ve arama reklamları pastasının %77'sine Google'un hakim olduğunu bilen Microsoft, rakibini bir an önce yavaşlatmak için %18 payla ikinci sıradaki Yahoo'yu kontrol etmek için herşeyi yapıyor. Microsoft'un payı ise sadece %5.

Microsoft direkt saldırgan bir politika izlememiş gibi görünsede, Carl Icahn'ın Yahoo'yu içeriden yıpratmasıyla ne kadar ilişkisiz olduğu tam bir soru işareti. Hele ki, Jerry Yang geri çekildikten, Carl yüklü hisse aldıktan bir hafta sonra ortaya çıkan böyle detaylı bir iddia kafa karıştırıyorken...

Gelinen durumda Yahoo'nun kaçacak fazla bir yeri kalmamış ve bu dedikodular bir anlaşma olmadan son bulmayacak gibi gözüküyor. Diğer taraftan bir gerçek daha var ki, anlaşmanın sağlanması da o kadar uzun sürmeyeceğe benziyor...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.