Hayat akışı siteleri, sosyal paylaşım platformaları olarak popüleritelerini gittikçe arttırmakta. FriendFeed'in artan popüleritesiyle beraber onlarca yeni start-up bu pazara giriş yaptı ve yapmakta. Artık yaratıcılığını ve çekiciliğini yitirmeye başlayan birçok klon start-up arasında geçtiğimiz günlerde kullanmaya başladığım Storytlr bu pazara getirdiği yeniliklerle dikkat çeken bir servis. Belçikalı iki girişimci tarafından geliştirilen, Storytlr'in adı İngilizce "Story Teller" dan yani hikaye anlatıcısından geliyor.
Storytlr farklı sitelerde yer alan, ürettiğiniz ve paylaştığınız içeriği ve internet harektelerinizi bir platformda toplamanızı sağlıyor. Bunun yanında Twitter tarzı kısa mesajlarınızı yazıp, resim ve mp3 dosyalarınızı servise doğrudan yükleyip, Storytlr üzerinden paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca Storytlr'ın Friendfeed'den farklı bir özelliği de, blog yazılarınızı herhangi bir uzunluk kısıtlaması olmadan doğrudan sayfanıza yazmanıza olanak sağlaması. Blog yazılarınızı standart bir yazı editörü üzerinden yazıyorsunuz ve yazı içine resim ve html kodu ekleyebiliyorsunuz. Storytlr, size sağladığı adres dışında, profil sayfanizi kendinize ait bir web adresinde göstermenize de olanak sağlıyor. Benim sayfama bu linkten ulaşabilirsiniz.
Storytlr'ı diğer servislerden farklılaştıran en önemli yenilik ise hikaye (story) yaratma özelliği. Bu özellik Twitter'da, YouTube'da, Qik'de ve benzeri servislerde paylaştığınız aynı konu veya olay hakkındaki resimlerinizi, tweetlerinizi veya videolarınızı bir araya getirip, sıralayıp, düzenleyip onlardan kendi hikayenizi yaratmanızı sağlıyor. Örnek olarak, tatile giderken Twitter hesabınıza tatil ile ilgili mesajlar bırakıyor, Flickr'da her gün tatil fotoğraflarınızı paylaşıyor ve Youtube'a tatil videolarınızı koyuyor olabilirsiniz. Storytlr'in hikaye yaratma özelliği bütün bu servislere dağılmış olan tatil paylaşımlarınızı toplayıp, günlere göre sıralayıp, onları bir hayat akışı albümü olarak paylaşmanızı sağlıyor. Aslında Storytlr'in bu özelliği alternatif bir blog yazma yöntemi olarak da düşünülebilir.
Storytlr'i hayat akışı sitelerine yeni bir yaklaşım getirdiği için başarılı buldum. Servisin örnek olarak yarattığı hikayeye bu linkten ulaşabilirsiniz.