İnternet kullanıcılarının evrensel nüfus cüzdanına sahip olmalarına yönelik adımlar hızla atılmakta. Facebook’un, Facebook Connect’i 30 Kasım’da genel kullanıma açacağını duyurmasından sonra bir gelişme de OpenID cephesinden geldi. OpenID tek bir kullanıcı hesabı kullanarak tüm web sitelerine giriş yapmayı sağlayan bir yapı. Kısacası OpenID, İnternet kullanıcıların birçok site için onlarca değişik hesap açmaları zorunluluğunu ortadan kaldırmak isteyen bir insiyatif.
Bugün itibariyle de Gmail kullanıcı hesaplarınız artık OpenID olarak kullanılabilecek. Yeni uygulama ile beraber Google’in OpenID 2.0 protokolüne dayanan API’ını kullanan sitelere Gmail kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak üye olunabilecek. Fakat Google henüz başka bir sağlayıcısından temin edilen OpenID kimliklerini kendi sitelerinde kabul etmiyor. Yani Google’ın bir servisini kullanmak istediğinizde yine bir Google hesabına sahip olmanız gerekecek. Dolayısıyla, Google’ın bu uygulaması tam olarak OpenID felsefesi ile uyumluluk göstermiyor, fakat yinede önemli bir başlangıç.
Google’ın yayınladığı API’ı kullanarak Gmail kullanıcı adı ve şifresini kabul etmeye başlayan ilk site Google’ın web tabanlı büro yazılımları pazarindaki en büyük rakiplerinden ZoHo oldu. Bu ilginç gelişme OpenID kullanımındaki artişla beraber rekabet koşullarının önümüzdeki dönemde değişeceğinin bir göstergesi.
Bu hafta içerisinde Microsoft da benzer bir açıklama ile Windows Live hesaplarının önümüzdeki dönemde OpenID’ye entegre edileceğini belirtti. Yahoo, AOL ve MySpace kullanıcı hesapları da bir süredir OpenID olarak kullanılabiliyor. Yeni açıklamalarla beraber Facebook dışındaki bütün büyük platformlar OpenID kimlik sağlayıcısı oldular. Bu gelişmelerle beraber önümüzdeki dönemde OpenID kabul eden sitelerin sayısının hızla artacağını düşünüyorum.
Malesef ülkemizde OpenID kabul eden sitelerin sayısı oldukça az. Hatta global olmayı amaçlayan birçok sitede bile OpenID entegrasyonu bulunmuyor. Bir projeyi global bir proje haline getirmek için, siteyi İngilizce yapmak yeterli olmuyor. Bütün dünyaya yayılması istenen projelerin global teknolojilere entegrasyonu atılacak adımlardan ilki ve en önemlisi.