Girişime sahip olabilirsin, ama ruhuna asla!

Girişime sahip olabilirsin, ama ruhuna asla!

Türk internetindeki olumsuzlukların girişimcilerin umudunu kıracağı yönünde yorumlar gelmeye başladı, son günlerdeki tatsız haberlerden sonra. Bir kaç ekleme, ardından da gerçek girişimciler için küçük bir tur hazırladım.

Öncelikle büyük yapıların kendi iç oluşumlarıyla, gerçek girişimlerin ve girişimcilerin aynı kefede değerlendirilmemesi gerekiyor. Gerek Teknoloji Holding gerekse Doğan Grubu bugüne kadar süpermarket yönetir gibi yolun başında geniş ekipler kurarak, büyük sermayelerle yola çıkarak yeni dünyanın şirketleri olmaya çalıştılar. Tabii ki çuvalladılar! Aynı mantıkla hareket eden her yapı için geçerli bu son!

Bugünden sonra bu tecrübeleriyle, kendi hedeflerini bir şekilde buluşturarak yollarına devam edeceklerdir. Bir şeyler kaybederek kazanılan gerçek tecrübeler en değerli kazançlardır; yani bugünden itibaren bu oluşumlardan çıkacak işler sektör için çok daha değerli olacaklardır. Bu hantal yapılar da, yönetimlerini tamamen gerçek bir web kültürüne ve girişim ruhuna sahip çekirdek ekiplere bırakarak aradan gönüllü olarak çekilecekler ve gerçek yatırımcı rollerine alışacaklardır.

Yeni dünya düzenine Google, Microsoft ya da büyük ve yenilikçi bildiğiniz en büyük isimler dahi aslında ayak uyduramıyor, onlar da büyük büyük hatalar yapıyorlar. Bu iyice akıllara kazınsın ki girişim ruhu parayla satın alınamıyor. Web 2.0 temelinde insan egosunu tamamen su yüzüne çıkardı, bir şekilde uzun soluklu projeler üretmek isteyenlerin girişimci ruha odaklanmaları, bu ruhu dizginlemeleri ve sonrasında da tatmin etmeleri gerekiyor.

Gerçeklerden kesitlere dönelim ve daha bugün gerçekleşen gelişmelerden oluşan bir tura çıkalım. Tur Google, satın alma ve girişimci ruh arasında.

Knol: Google yaklaşık 8 aydır gizli beta olarak sürdürdüğü farklılaştırılmış Wikipedia modellemesine sahip Knol'u aktive etti. Bu sayede Google arama sonuçları kullanıcının desteğiyle daha da akıllanmış hale gelecek ve ilerleyen süreçte kullanıcıya sundukları yenilikler sayesinde de çoğu kelimenin arama sonucu Wikipedia kadar üstlerde yer alabilecek.

Knol'un getirdiği pozitif farklılıklar arasında profil sayfası, mobil telefon ya da kredi kartıyla doğrulanabilecek olan kullanıcı hesabı, AdSense ile birlikte kullanıcıya reklam gelirlerinin aktarılması bulunuyor. Bunların dışında da yazının orjinal yazarının onayı ile düzenlenecek olması ve her basamakta kullanıcı tarafından yorumlanabilir olması gibi yenilikleri var.

Digg: Uzun zamandır aldığı teklifler hakkında söylentiler olan Digg'in Google ile bir anlaşmanın eşiğinde olduğu haberleri Silikon'da büyük yankılar yarattı. Fakat geriye dönüldüğünde Google'ın 100 milyon dolar olan Feedburner satın almasından sonra, ne Google hesabıyla girişe izin verdiğini; ne de sistemin üstüne büyük bir yenilik katıldığını görüyoruz. Aynı şekilde satın alınan Jaiku da aynı burukluk hakim. Çekirdek kullanıcısı dışında Jaiku kullanan olmadığı için bir çok insan Twitter çökmeleri nedeniyle Identi.ca isimli taze Twitter alternatifine geçtiler.

Digg'e ne katar Google dersek; bol bol Blogger içeriği yani bol bol kısmi-spam katar. Bunun dışında da markayı öldürerek yeni girişimcilerin yolunu açarlar. Konuşulan rakam $200-350 milyon arası.

Xobni'den Gabor Cselle: Xobni CEO'su, Gabor Cselle'in -kuruluştan aylar sonra, Microsoft'un teklifi olan $20 milyonu reddeden şirketin en önemli geliştiricisi - Ağustos sonunda şirketten ayrılacağını açıkladı. Daha önce bizim de incelediğimiz bu başarılı projeden ayrılmasının nedeni belli büyüklüklerdeki projeler için çok önemli!

Olay olacak, yatırım alacak başarılı bir startup öyküsünün bu kadar kolay gerçekleşebileceğini öngöremediğini söyleyerek, kendi projesi için şirketle bağını koparacağını resmi olarak açıklamış.

Bu ruha, asıl değer olan insan sermayesine ulaşmak kolay mı?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.