İlginizin dayanılmaz hafifliği; Feedego.com ile APML deneyimi

İlginizin dayanılmaz hafifliği; Feedego.com ile APML deneyimi

Üç senedir olumlu eleştiriler alan ve bir sonraki büyük web hareketinin kurgusunda kilit oyuncu olarak yer alacağı söylenen "Attention Data/İlgi Verileri"yle kurgulanan startup sayısı artmaya başladı. Startup'ların hızından etkilenen çok bilindik şirketler de "Attention Profiling Markup Language/İlgi Profili Biçimleme Dili"ni yoğun olarak inceleme altına aldılar. Hatta her ne kadar kullanımını ve bilinirliği tetikleyememiş olsa da Digg de ayarlar seçeneğine APML paylaşmayı ekledi.

APML sayesinde ilgi gösterdiğiniz ya da göstermediğiniz içeriği -tıpkı OPML (bir diğer taşınabilir XML) gibi- yanınızda taşıyabileceksiniz. İlgimizi filtreleyeceğimiz bu bilgi profilimizi tamamlayacak ve web'in bilgi şişkinliğinde bizi rahatlatacak. 'Data portability' fikrinin çıkarımı olan bu dili hızlı bir şekilde kavramak için Feedego'yu kobay olarak kullanmayı önereceğim.

Kobay olması Feedego'nun henüz gerçekten hazır olmadığını düşündüğüm için - ama buna rağmen yine de en iyi başlangıçlardan. Bunun yanında Particls, Cluztr ve diğer devlerin çıkışlarıyla -mesela Faraday Media'dan Engagd- oyun APML için daha yeni yeni başlıyor.

Feedego APML üzerine kurgulanmış yeni bir okuyucu, amacı dikkat verilerinize göre önünüze içerikleri ilgi yüzdelerinizle birlikte sunmak. Seçtiğimiz anahtar sözcükleri manuel olarak değerlendirerek karşımıza çıkacak olan içerikleri bir şekilde önümüze gelmeden sınıflandırmış, ayrıştırmış oluyoruz.

Manuel etiketlemenin yanısıra Feedego geçen gün eklediği del.icio.us entegrasyonuyla birlikte APML için gerçekten tam bir deneme sahası oldu. Dilerseniz doğrudan del.icio.us etiketlerinizi sisteme taşıyabiliyorsunuz. Ciddi bir çaba harcayıp etiketlerinizi 'nefret ediyorum/seviyorum çizgisinde' değerlendirirseniz okuyucudan alacağınız keyif farklı olacaktır.

Google Reader'da ya da APML için sırada olan Bloglines'da böyle bir deneyimi yaşamak inanılmaz olacak! Hatta 2009 yılında bir kaç adet sadece APML odaklı startup kullanıcı tarafından zirveye çıkartılacak diye düşünüyorum. Ne mutlu elini çabuk tutan ve ilk hamle avantajını kullananlara!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.