Microformats, OpenID, DataPortability... Akıllı ajanlar aramızda!

Microformats, OpenID, DataPortability... Akıllı ajanlar aramızda!

"Web için bir hayalim var, öyle ki bilgisayarlar web üzerindeki bütün veriyi, içerikler, linkler ve insanlarla bilgisayarlar arasındaki bütün işlemler gibi, analiz edebilecekler. Henüz ortaya çıkmamış olsa da, ortaya çıktığı zaman anlamsal ağ; ticaretin günlük mekanizmaları, bürokrasi ve günlük yaşamlarımız birbiri ile konuşan makinalar tarafından yürütülecek. İnsanlığın asırlardır konuşup durduğu 'akıllı ajanlar' nihayet gerçekleşecek." #

W3 direktörü Tim Berners-Lee'nin bu vizyonunun nihai sonuna adım adım yaklaşıyoruz. Akıllı ajan üreten ve bu şekilde interneti anlamlandırmaya başlayan çalışma gurupları bilişim dünyasının tam desteğini arkasına alıyor.

Hem geliştiriciler, hem de kullanıcılar; Microformats, OpenID ve DataPortability kelimeleri ile yavaş yavaş hayatlarımıza girmeye başlayan minik-dev ajanlarla sık sık karşılaşacaklar. Web geliştiricilerini yepyeni ilhamlar, web kullanıcılarını da inanılmaz kolaylıklar ve alternatif uygulamalar bekliyor. Yepyeni uygulamalar üretildikçe; bu üç konu başlığını detaylandırıp, çeşitli kullanım alanlarıyla da örnekleyeceğim.

Microformats'ı nano teknolojinin internetteki karşılığı olarak nitelendirebiliriz. Her gün kullandığımız internet sitelerinin içine gün gün eklenmeye başlayan standartlar; mikro eklentilerle, sitelerden maksimum fayda sağlamamızı sağlayacaklar. Web siteleri bu standartları kullanarak bizlerle kendilerine ait olan profil, CV, navigasyon, etiket, ödeme gibi tanımlamalarını paylaşacaklar. Örneğin bir blog'a girdiğimiz anda; site sahiplerinin Facebook profillerini, telefon numaralarını çeşitli eklentiler sayesinde görebileceğiz.

OpenID sayesinde tek bir kullanıcı girişi kullanarak tüm web sitelerine giriş yapabilecek; internet üzerinde kimliğimizin bize ait olduğunu doğrulatabilecek ve kullanıcı girişimizle yapılan herhangi bir hareketi uzaktan kontrol edebileceğiz.

OpenId

Dataportability ile web siteleriyle paylaştığımız tüm kişisel bilgilerimizi yanımızda bir başka siteye taşıyabilecek; zaman kazanırken, interneti daha güvenli bir hale getireceğiz. Bize ait olan bir şeyi yanımızda taşımak da hakkımız olsun zaten, değil mi?

Tüm bu çalışma gruplarını, yeni uygulamalarla projeler desteklendikçe; birer birer incelemeye devam edeceğim. Şimdilik gerçekten hazır değil, bu 'akıllı ajanlar'.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.