Universal McCann tarafından gerçekleştirilen araştırma dünya çapındaki sosyal medya ile birlikte Türkiye'deki durumu da analiz etmek için değerli bir kaynak oluşturuyor.
Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz ancak Türkiye ile ilgili benim dikkatimi çeken noktaların özetini isterseniz şunları maddeleyebilirim.
Öncelikle araştırma Türkiye'deki internet kullanıcılarının %69.9'unun aktif internet kullanıcısı olduğunu söylüyor. Aktif internet kullanıcısının tanımı ise en az iki günde bir internete girenler olarak veriyor.
Araştırma aktif internet kullanıcılarının %39.2'sinin kendi blogunu açtığını söylüyor. Açılan blogların aktif olması kriterini göz önüne almazsak kabul edilebilir bir değer.
Aktif internet kullanıcılarının %66'sı yeni bir sosyal ağda profil oluşturmuş. Bu konuda hiç şüphem yok.
Aktif internet kullanıcılarının %48.4'ü fotoğraf paylaşım sitelerine fotoğraf gönderiyor. Aynı şekilde %41.2'si video paylaşım sitelerine video gönderiyor.
Aktif internet kullanıcılarının %93.4'ü online video seyrediyor. Bu konuda da hiç şüphem yok.
Ve bence entresan ve bugüne kadar hiç tahmin yapmadığım bir veri olarak aktif internet kullanıcılarının %32'si bir RSS'e abone oluyor. Bundan hiç emin değilim, sayı oldukça yüksek geldi.
Burada maddelediğim veriler benim dikkatimi çektiği için paylaştıklarım, fazlası araştırma kapsamında yer alıyor.
Peki, acaba bu dikkat çeken sayılarda dünyadaki konumumuz nedir?
Aktif internet kullanıcı oranlarında dünya sıralamasında 20. sıradayız.
Kendi blogunu açmak konusunda dünyada 11. sıradayız.
Sosyal ağlarda profil oluşturmak konusunda dünyada 9. sıradayız.
Fotoğraf paylaşımı konusunda dünyada 16. sıradayız.
Video paylaşımı konusunda dünyada 11. sıradayız.
Online video seyretmek konusunda dünyada 4. sıradayız.
RSS kullanımı konusunda ise dünyada 13. sıradayız.
Ben kısaca gözüme çarpan noktaları paylaşmak istedim, yazımın başında da belirttiğim gibi detaylı olarak incelemek isterseniz, araştırmayı buradan indirebilirsiniz.