Televizyon kanalı satın almaları, tematik kanallar, MySpace Türkiye, reklam ağı derken Fox International Channels Türkiye pazarına yeni bir medya devi olarak yerleşti. Klasik ve yeni nesil medya ayrımı gözetmeden tüm kanallardan aktif bir yapılanma içinde olan Fox'un son dönemlerdeki hazırlıklarını heyecanla takip ediyorum.
Öncelikle detaya girmeden önemli bir merak konusunu gidermek adına MySpace Türkiye ile ilgili durumu kısaca paylaşayım. MySpace Türkiye bir süre önce Webrazzi'den paylaştığım açık pozisyonlarını doldurdu ve ekibini oluşturdu. Pazara giriş için gün sayıyorlar diyebilirim. Planlanandan biraz daha gecikmeli olsa da yakın zamanda olacağını içeriden ve dışarıdan birçok kaynaktan aldığım bilgilerden rahatlıkla ifade edebilirim.
Fox'a dönecek olursam, şirket Türkiye'de klasik medya ile yeni nesil medyayı birleştiren ve içerik konusunda belki de bugüne kadar hiçbir medya şirketinin gerçekleştir(e)mediği türden bir yapılanmaya örnek teşkil edecek gibi duruyor.
Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Fox Internation Channels (FIC) Dijital Medya Direktörü Burak Evren ile yaptığım görüşme sonrasında şirketle ilgili önemli gelişmelerden haberdar oldum.
Ülkemizde televizyon kanallarının/medya şirketlerinin interneti kullanma modeli şu şekilde olmuştur; İnternet'te varlık gösteren televizyon web siteleri aslında kanalın kartviziti olarak pazarlamaya hizmet etmektedirler. FIC bu yaklaşımı kanal içeriklerini tamamen yine içeriğe odaklı web siteleri ile destekleyerek kırmayı hedefliyor.
Örnek vermem gerekirse. Önümüzdeki günlerde D-Smart üzerinden yayına girmesi planlanan FX isimli erkeklere özel yayın yapacak olan tematik kanalın yakında yayına girecek olan web sitesinin ekran görüntüsünü aşağıda paylaşıyorum.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta, klasik televizyon web sitelerinin aksine içeriği ve topluluk kültürünü ön plana çıkartan bir yapının söz konusu olması. FIC'nin sadece FX değil, farklı kanalları için de benzer bir vizyonla hareket ettiğini şirketin dünyadaki diğer pazarlarda da sergilediği stratejiden deneyimlemek mümkün. Biraz sayı vermem gerekirse şirketin dünya çapında 20 büyük pazarda dijital platformlar üzerinden yayına yapan 58 farklı kanalı mevcut.
FIC'nin Türkiye pazarına tematik kanallar ve web siteleri ile girişinin yanında bir de reklam ağı üzerinden reklam satışına odaklandığını bilenler vardır.
Birçok global ve popüler web sitesinin reklam satışını dünyada dolayısıyla Türkiye'de üstlenmiş olan FIC'nin, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği İngiltere merkezli reklam şirketi Utarget'ın çoğunluk hisse satın alımıyla video alanında Avrupa'nın en büyük ağına sahip hale geldiğini de paylaşmak isterim.
Konuya hakim olanlar yazımın başından itibaren dikkat çekmeye çalıştığım operasyonun boyutunun ve Türkiye internet pazarında hem içerik hem reklam açısından değerini farketmişlerdir. Bu işin yaratacağı değişim ve oluşturacağı yeni pazarlara biraz daha dikkat çekebilmek için Burak Evren'e Utarget (gerçi satın alma sonrası yeni adı Utarget.Fox oldu) ortaklığının ülkemiz internet pazarında ne tür gelişmelere taban hazırladığını sordum.
Kendisinden aldığım cevap aynen şu şekildeydi:
Utarget sisteminde bizimle çalışmak isteyecek tüm video ve içerik siteleri ilgi sahamızda. Satışı kendimiz yapacağız. 6 ay içerisinde video içeriği olmayan sitelere içeriği biz verip onlara video bölümleri açması konusunda da destek olmayı planlıyoruz.
Video reklamcılığı ile ilgili Burak Evren'in bahsettiği atılım, Türkiye'de video içerik anlamında güçlü konumda olan şirketler için büyük bir fırsat kapısını açmış oluyor. Ayrıca elbette internet reklamcılığının önümüzdeki dönemlerde odaklanacağı mecra anlamında da önemli ipuçları veriyor.
Son olarak FIC'nin tematik kanallarından olan National Geographic'in 2000 saatlik içeriği olduğunu da söz konusu değerli ve kaliteli içeriğin boyutunu kurgulayabilmeniz için paylaşmak istiyorum. Kısacası içerik sağlayıcı konumunda olan bir FIC'nin internet ve mobil alanda önemli bir pazar yaratabilmesi ve oyunun kurallarını Türkiye için değiştirmesi oldukça mümkün.
Burada bahsettiğim gelişmelerin ve sektör için doğan fırsatların pazarı nasıl bir pozisyona getireceğini tahmin edebiliyoruz. Benzer stratejilerle adımlar atacağını bildiğim Doğan Televizyon'un (DTV Holding) özelllikle video içeriğin paylaşılması ve yeni kanallar yaratılması konusundaki aksiyonunu da merakla beklediğimi yer gelmişken belirtmek isterim.