İnternetin iş terminolojisine her gün devrim niteliğinde bir yenilik daha ekleniyor. Bugün, geçen günlerde hakkında yazı yazdığım FriendFeed'in yeni bir uygulamasıyla karşılaştım; Changelog.
Friendfeed yaratıcısı eski Google'lı Paul Buchheit kendisinden beklenen büyük adımları bir bir herkesin gözünün önünde atacağa benziyor. Son fikri olan Changelog, FriendFeed kaynak kodunda yapılan değişikliklerin tüm dünyadaki yazılım mühendisleri ve kullanıcılarla paylaşıldığı blog. Şirket başlattığı bu uygulama sayesinde ilerleyen dönemlerde tüm şirketlerin kullanıcılarına karşı daha saydam ve sorumlu olduklarını ifade edecek olan changelog fikrinin ateşleyicisi oldu.
Kullanıcıyla etkileşim sağlayan uygulamalardan bir kaçını daha birlikte sıralayabiliriz. Ben aklıma gelenlerden ve notlarımdan bir kaçını kısa kısa paylaşacağım. Geçen günkü yazımdaki katkınızdan sonra Webrazzi yorumcularıyla birlikte çok sesli olarak daha geniş içerikler üretme fikrini kalıcı bir kullanıcı deneyimine dönüştürmemizi isterim.
OpenDNS Domain Tagging - Kullanıcının eklediği siteleri, yine kullanıcının oylamasına sunarak bu şekilde bir kategorilendirme sağlandı. Örneğin A kullanıcısının Blograzzi'ye sağlık kategorisinde bir blog eklemesi, sonra bir kaç kullanıcının olumlu ya da olumsuz oylarıyla bu sitenin gerçekten hangi kategoriye ait olduğu belirlenmiş olması.
OpenDNS Idea Bank - Kullanıcıya site hakkındaki yeni fikir ve önerilerini herkesin önünde paylaşıma açması ve oylamaya sunması sağlandı; digg tarzı oylama sayesinde genel yön belirlenerek, kullanıcının en sıcak istekleri ya da en ilginç fikirleri uygulamaya sokulmuş oldu.
Facebook Translation - Bildiğiniz gibi Facebook önce İspanyolcaya daha sonra da yakın zamanda Almancaya çevrildi. Özel davetiye sistemi sayesinde binlerce kullanıcının katkısıyla Facebook kısa zamanda tercüme edilebildi. Sırada Rusça ya da Türkçe olacağını tahmin ediyorum. MySpace'in yerelleşme atağından önce bir hamle yapılması mantıklı olacaktır. Bunu düşünemezlerse sırada Japonca var.
Bunların dışındaki uygulamalar sizlerin örnekleriyle çoğalacaktır. Yakın zamanda sitelerin ve tüm servislerinin halka açık sayfalarında "edit" tuşları görürsem hiç şaşırmayacağım. Mesela bir gün uyanacağız; sık kullandığımız herhangi bir sitenin logosunun sağ üst köşesinde düzenleme tuşu göreceğiz. Sonra da bizim tasarladığımız en çok oylanan logo bir yenisi eklenene kadar orada kalacak. Neden olmasın?
Not: Google son zamanlarda düzenlediği Doodle4Google'da neden daha eğlenceli şeyler denemek yerine, hala eski mektup yollamalı televizyon programlarını anımsatan bir logo tasarım yarışması düzenledi. Daha doğrusu arkadaşlarımızın elinde olan imkanlarla zaten yapabildekleri fikirleri olan Googlebizelogoyapsana'nın klonunu yaptılar. : ) Unutmadan bunun da altını bir kez daha çizelim.