Hazırdan yedik... Artık aksiyon zamanı!

Hazırdan yedik... Artık aksiyon zamanı!

Şubat 2007'de Mobile Monday'de yapmış olduğum sunumda bir cümle sarfetmiştim. "Türkiye'de web alanında satın almalar olacak ancak bir süre sonra duracak." demiştim. Bu sözümü haftasonu Web Seminerleri'nde tekrar gündeme getirip mevcut durumu katılımcılarla birlikte kısaca analiz ettik.

Bundan yaklaşık 1 yıl önce bu sözü ilk söylediğimde dayanağım ülkemizde yeni web girişimlerinin hayata geçmesinin yavaşlaması ve bu girişimlerin belirli kalite standartlarını sağlamamış olmasının yanında, kullanıcı ilgisini çekemeyecek yönde görmem olmuştu. Haftasonunda Web Seminerleri'nde de söylediğim gibi bugüne kadar büyük ölçüde "hazırdan yedik" diyebilirim.

2007 yılı içinde gerçekleşen web satın almalarına baktığımız zaman, satın almalarının büyük bölümünün Türkiye'nin web alanında yıllar içinde sahip olduğu değerler üzerinden gerçekleştiğini görebiliyoruz. Arada 1 yaşına gelmemiş ya da ancak geçmiş birkaç girişim söz konusu olsa dahi, genel satın alma eğilimi Türkiye'nin internet alanında en az 3 yıldır sahip olduğu girişimler üzerinden gerçekleşmiştir.

Bugünkü tabloya baktığımızda o dönemlerden elimizde kalan ya da yeni hayata geçmiş ve gelecek vaad eden kaç girişim görebiliyoruz diye sormadan edemiyorum.

Konuyu seminer kapsamında katılımcılarla da değerlendirdiğimizde ve küçük bir katılımcı araştırması yaptığımızda, hali hazırda yeni bir girişim sahibi olup, söz konusu girişimini olası bir satış gücüne sahip gören kişi sayısının oldukça düşük olduğunu, buna karşılık fikir aşamasında girişimleri olan ancak hayata geçirmek için destek ihtiyacı olan birçok kişi olduğunu gördük.

1 yıl önce gündeme getirdiğimde "ülkemizde melek yatırımcı ihtiyacı bulunuyor" diyerek bu düşünceme çözüm önerisi getirmiştim. Bugün ise zamanında ortaya atmış olduğum olumsuz düşüncemin gerçekleşmek üzere olduğunu, ülkemizde değer sahibi olan girişim sayısının oldukça az olduğunu ve acil olarak bilinçli, vizyon sahibi, disiplinli girişimciler için yatırım desteklerinin gündeme gelmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Her ne kadar hali hazırda Türkiye'yi gündemine almış global yatırımcıların varlığından bahsediyor olsakda, burada tek çözümün yatırımcı kanadından gelmeyeceğini de hatırlamak gerekiyor.

Web alanında fikir sahibi genç girişimcilerimizin biraz önce sözünü ettiğim bilinç, vizyon ve disiplin seviyesine gelmesi ve kendilerini ve fikirlerini somut göstergelerle kabul ettirebilmeleri gerekiyor.

Bu konuda Türkiye'nin internet alanındaki en önemli topluluğunu biraraya getirebildiğine inandığım Webrazzi'nin değerli okuyucularının fikirlerine ve desteklerine sektörün ihtiyacı olduğunu vurgulamak ve konuyu önerilerle aydınlanmaya açmak istiyorum.

Şu aşamada kendi payıma düşen taraftan kısaca bilgi vermem gerekirse, eğer planlarda herhangi bir aksaklık olmazsa kurucusu olduğum Crenvo tarafından 2008'in ikinci yarısından itibaren Türkiye'nin ilk çok erken aşama yatırım desteği programını hayata geçirmiş olacağız. Söz konusu çalışmamızın dünya örneklerini bilenler hatırlayacaktır, bilmeyenler için bu modelin global öncülerinden Y Combinator'ün web sitesinin incelenmesini öneririm.

Yorumlar bölümünde önemli fikir ve görüşlerin yer alacağını tahmin ediyorum, ancak görüşlerinizi belirtirken aşağıda yer alan anketteki soruyu da cevaplarsanız soru kapsamındaki genel görüşün ne olduğunu belirlememiz kolaylaşacaktır. (RSS okuyuculardan Webrazzi yazılarını takip eden okuyucularım malesef anketleri göremiyorlar)

NOT: Crenvo web sitesi kısa bir hazırlık aşamasındadır. Eğer yazılımcı arkadaşlarım ellerini çabuk tutarlarsa en kısa sürede devreye girmiş olacak. (kızım sana söylüyorum gelinim sen anla) :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.