Yaklaşık 6 ay önce yeni açıldığında incelemeye aldığım Mondus'u geçen dönem içinde sürekli takip etmiştim. Dikkatimi çeken en önemli nokta servisin sürekli gelişen yapısı ve eklenen yeni özellikleri olmuştu.
Bu kadar yeniliği bünyesinde barındırırken, bir kez daha incelenmesinin ve nereye yöne gittiğinin analiz edilmesinin iyi olacağını düşündüm. Bunun için sistemi bu gözle incelediğimde benim bile kullanımım esnasında daha önce farketmediğim özelliklere rastladım.Öncelikle bu özelliklerin başında sisteme dahil edilmiş ek uygulamalar yer alıyor. "Öneriler", "Top 10", "Etkinlikler" gibi uygulamalar servisin kullanıcılarının Mondus'da geçirdikleri zamanı arttırmasının yanında, içerik yönünden de sosyal ağa zenginlik katıyor.
"Öneriler" bölümünde tahmin edebileceğiniz gibi kullanıcılar ortaya önerilerini gönderiyorlar, hatta diğer kullanıcılar da öneri isteyebiliyorlar. "Top 10"'da ise kullanıcılar belirli bir konudaki en iyi 10 seçimlerini listeliyorlar. Sistemde bu seçimler genel Mondus sıralaması olarak yayınlanıyor. "Etkinlikler" bölümünü herhalde açıklamam gerekmez diye düşünüyorum.
Mondus'un Webrazzi'deki ilk tanıtımında en çok eleştirilen konu servisin tasarımı olmuştu. Mondus geçen zaman içinde kullanıcılarını dinlemiş ve tasarımında da yeniliğe gitmiş. Yeni tasarım eskisine kıyasla daha rahat kullanılır olmuş diyebilirim.
Servisin geçirdiği 6 ay içinde kullanıcı profilinde de bir değişim dikkatimi çekti. İlk başlarda 35 yaş ve üstüne hitap eder gözüken Mondus, bu süreçte özellikle üniversite öğrencisi kesimi etkilemiş gibi gözüküyor. Servisin sunduğu "Network" özelliği kapsamında neredeyse tüm üniversitelere ait grupların yer alması bu bağlamda dikkatimi çekti diyebilirim. Mondus'un "Network"'lerinin ilgi görmesini de servisin bu özelliğe özgü gizlilik ayarları sunmasına bağlıyorum.
Mondus'un bence henüz sadeleştiremediği ve belirli bir seviye internet kullanıcılarına dönük gözükmesinin ana sebebi çok işlevliliği. Gizlilik ayarlarındaki detaylar, servisin genelindeki fonksiyon yoğunluğu bence kullanım anlamında tüm internet kullanıcılarına uygun gelmiyor olabilir. Belki de üniversite öğrencilerinin tercih etmesinin sebebini buna bağlayabiliriz. Sonuçta ileri yaş gruplarında çok daha sade yapılar ilgi çekecektir.
Servis kapsamındaki "Sinema" bölümü de dikkatimi çeken noktalardan bir tanesi oldu. Dışarıdan girilen verilere kullanıcının etkileşimi sağlanıyor ve içerik zenginleştiriliyor. Bir sosyal ağın dışarıdan içerik beslemesi yapmasını ise modele göre doğru bir yaklaşım olarak gördüğümü söyleyebilirim.
Aslında konuyu getirmek istediğim yer yazımın başlığı.
Facebook'un başarılı platform modeli ve ülkemizde Mondus'un ilk günlerinden beri Facebook'a olan benzerliği beni servisi biraz incelemeye yöneltti. Farklı uygulamaları sisteme entegre etmeleri ve içerik etrafında sağlanmaya çalışılan sosyalleşme de bu fikrimi güçlendirdi.
Konuyla ilgili Mondus'un CEO'su Cem Sertoğlu ile görüştüğümde ise servisi bir platform gibi gördüklerini anladım. Hatta yakında Mondus'un yayına aldığı farklı alan adları üzerindeki girişimler ile Mondus'un entegrasyonunu da görürsek sürpriz olmamalı. Böyle bir garanti olmasa da konuşmalarımızdan bu yönde bir gidişatın sinyallerini aldığımı söylemeliyim.
Ülkemiz interneti henüz platform yapılara hazır mıdır orası ayrı bir tartışma konusu, ancak Mondus'un bu yönde bir gelişime yöneldiği ve dışarıda olmasada içeride bu şekilde bir kabulün söz konusu olduğu ortada.
Mondus'u henüz denemediyseniz denemenizi öneririm. Sürekli gerçekleştirdikleri yeniliklerini daha aktif olarak duyurmalarını da Mondus ekibine kesinlikle tavsiye ederim. Aksi halde biz Mondus'u ilk günlerindeki gibi sanmaya devam edeceğiz.