Twitter'da organik erişiminizi arttırmanın yolları

Twitter'da organik erişiminizi arttırmanın yolları

Twitter, geçtiğimiz sene yeni bir markalaşma çalışmasıyla, marka üçgenini 'insani, gözü pek, heyecanlı' olarak tanıtmıştı. Şirket kurucularından Jack Dorsey, aynı süreçte artık sosyal ağlar kategorisinde olmak istemediklerini ve platformu haber uygulamaları kategorisine taşıdıklarını açıklamıştı.  Spordan sanata, politikadan toplumsal olaylara kadar birçok konunun tartışıldığı hatta alevlendiği Twitter'ın yeni imajı,  medya da pek de boy göstermedi.

2006 yılından beri kullandığı 'İşte olup bitenler sloganı' aslında Twitter'ın ne olduğunu ve olmak istediğini bize çok net gösteriyor.  Bildiğiniz üzere,  Arap Baharı'nın alevlenmesinde, Obama'nnı ABD Başkanlığı için yarıştığı seçim kampanyasında ya da 2016 Rio Olimpiyatları'nın coşku ile takip edilmesinde Twitter'ın rolü büyük.  'İşte olup bitenler',  dünyanın en büyük sosyal ağı olamasa da, en geniş haber ağına sahip Twitter'da her saniye karşımıza çıkıyor.

Twitter'ın yeni imajı şirketin kan kaybetmesine mani olmadı. Markalar açısından bakıldığında, haber kaynağındaki algoritmasını değiştirmesi,  markaların organik yollarla takipçi kazanması ve etkileşime geçmesini biraz daha zorlaştırdı.

Diğer sosyal ağlarda olduğu gibi Twitter'da da markalar, organik olarak takipçi kazanmak ve hedef kitleleriyle etkileşime geçebilmek için stratejik olarak birçok parametreyi göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Hedef kitlenizin kim olduğu, KPI'larınız, marka sesiniz bunlardan sadece bir kaçı. Ancak platformu çok da yakından tanımayanlar için organik erişiminizi arttırmanız açısından bugün Twitter'ın biraz daha operasyonel tarafından bahsedeceğiz. Ama öncesinde Twitter'ın algoritmasını mercek altına alalım.

Twitter ve değişen algoritması

Bildiğiniz üzere, Twitter  geçtiğimiz yıl  zaman tüneli algortimasını değiştirdiğini duyurdu. Twitter'a göre, 'ilgilenme olasılığınızın en yüksek olduğu Tweetler zaman akışınızda öncelikli olarak' gösterilebiliyor. Yani, kullanıcıların zaman tünelindeki tweetleri onların ilgi alanına göre önplana çıkıyor.  Algoritmanın doğasını,  medyanın çeşidi, etkileşim, zamanlama ve konum oluşturuyor.

Zenginleştirilmiş medya

Twitter'da daha çok fotoğraf beğenen kişiler, akışlarında daha çok fotoğraflı Tweetleri görüyorlar. Videolu tweetler ve bağlantılar için de aynısı geçerli. Kim linkleri ya da videoları ağırlıklı olarak beğenirse, akışında en çok bağlantı ya da videolu Tweet görüyor. Siz de hedef kitlenizin en çok hangi içerik türlerini beğendiğini saptayarak içerik türünüzü ona göre belirleyebilirsiniz.

Etkileşim

Kullanıcıların en çok beğendiği, retweet ettiği ya da etkileşimde bulunduğu hesaplara ait Tweetler zaman tünelinde ilk sıralarda yer alıyor. Öncelik elbette çok etkileşim alan Tweetlere veriliyor. Twitter, algoritmasıyla  atılan tweetlerin etkileşim oranını karşılaştırarak, en fazla etkileşimi olan tweetleri daha fazla ön plana çıkarıyor. Siz de etkileşimi yüksek Tweetlerinizi saptayıp, en çok hangi içeriğinizin kullanıcıya değer kattığını saptayabilirsiniz.

Zamanlama

Tweetleri kullanıcılara yine kronolojik bir sıralamayla değil, onların ilgi alanlarına göre gösteriyor. Ancak kullanıcılar, zaman akışlarını ayarlardan değiştirebiliyorlar. Öte yandan Twitter,  takip etmedikleri hesaplardan gelen Tweetleri de kullanıcının zaman akışına ekleyebiliyor.

Konum

Twitter'ın algoritması Trend panelinde yer alan konum bazlı gündem başlıklarını dikkate alıyor.

Organik erişimi nasıl arttırabiliriz?

Popüler etiketlerden yararlan

Günlük hashtag'lerden gündem başlıklarına kadar kullanılan hashtag'ler hali hazırda sizi takip etmeyen ancak hesabınızla ilgilenebilecek kişilere ulaşmada etkili bir yöntem olabilir. Twitter'ın araştırmalarına göre, hastag'li bir içerik 16 kat daha fazla retweet alıyor.

Tweetlerinize fotoğraf ve video ekleyin

Yine Twitter'a göre, resimli tweetler 313 kat daha fazla etkileşim alıyor. Videolu Tweetler 2 buçuk katı yanıt alırken, 2.8 katı daha fazla retweet  alabiliyorlar. Twitter, etkileşimi arttırmada videonun başarılı bir içerik olduğunu belirtiyor. Öte yandan anketlerin de etkileşimi yüksek içerikler olduğunu söyleyebiliriz.

Twitter Analitik'ten faydalanın

Stratejinizi yeniden gözden geçirmek için Twitter Analytics'ten yararlanmanız, sayfanızın da organik olarak büyümesine katkı sağlayabilir. Başarılı ve etkileşimi yüksek bir Twitter stratejisi oluşturmak için ise hedef kitlenizi anlamanız ve hangi içeriğin doğru olduğunu test etmeniz gerekmektedir. Veriler size hangi tweetlerin etkileşim oranınızı arttırdığını ve markanız ile etkileşime geçen kullanıcıların beklentilerilerinin ne olduğunu gösterecektir.

Twitter için kullanabileceğiniz aralarında freemium da olan diğer analiz araçlarının bazılarını da bir araya topladık: BufferTweetchupTweetStatsTwitonomyMentionmappTweetreach.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.